hirdetés

Diabétesz és csonttörés

Egy jelátviteli fehérje csökkent termelődése akadályozza meg a csont őssejtjeinek elégséges mértékű szaporodását, és ezzel a csontszövetek megfelelő regenerációját.

hirdetés

A diabéteszben szenvedőknél fennáll annak a veszélye, hogy törött csontjaik többé nem gyógyulnak meg teljes mértékben. Bár a cukorbetegek csökkent mértékű szövetregenerálódásának oka nem ismert, a legújabb amerikai kutatások azt mutatják, hogy ennek oka a csontképző őssejtek hiánya. Habár ezek az őssejtek  felnőtt cukorbetegekben is működőképesek, a csonttörés után mégsem szaporodnak olyan mértékben, ahogy az a teljes gyógyuláshoz szükséges lenne. Ennek oka az őssejtek sérülés utáni szaporodását szabályozó jelátviteli fehérje csökkent termelődése, állítják a Translational Medicine-ben megjelent közlemény amerikai szerzői, akiknek a jelátviteli fehérje lokális adagolásával sikerült a csontok megzavart regenerációját ismét normalizálni a cukorbeteg kísérleti egereknél.

Michael Longaker (Stanford University) korábbi vizsgálataik során a kutatók  egerekben azonosították azokat az úgynevezett csontváz-őssejteket, amelyek a csont- és porcsejtek prekurzor sejtjeivé képesek alakulni. Azokban az állatokban, amelyekben ezek az őssejtek hiányoztak, a csonttörés utáni gyógyulás nem volt zavartalan. A cukorbetegség feltehetően negatívan befolyásolhatja ezeknek az őssejteknek a javító funkcióját.

Munkájuk során a kutatók olyan genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyek 4 hetes korukban hasonló tüneteket mutattak, mint a 2-es típusú cukorbeteg emberek. A kísérleti állatoknál a csontok gyógyulása a betegség kialakulása után már nem volt zavartalan. Egy héttel a sérülés után a törés helyén egyértelműen kevesebb csontváz-őssejtet tudtak kimutatni, mint az egészséges példányoknál. Emellett a cukorbeteg állatok az úgynevezett Hedgehog jelátviteli rendszer fehérjéiből is kevesebbet termeltek. Normál esetben egy sérülést követően a Hedgehog fehérjék nagyobb mennyiségben termelődnek, amire az őssejtek fokozott sejtosztódással reagálnak. Amikor a kutatók az egészséges egereknél blokkolták a Hedgehog jelátviteli utat, a csontok gyógyulása éppen úgy zavart szenvedett, mint a cukorbeteg egyedeknél. Ezzel szemben, amikor a törés helyére egy hidrogélt helyeztek, ami hosszú időn át Hedgehog-proteineket bocsátott ki, a megzavart gyógyulási folyamatot ismét normalizálni tudták.

Az orvosok olyan diabéteszes betegek csontmintáit is megvizsgálták, akiknél protézist ültettek be. A minták Hedgehog fehérjetartalma sokkal alacsonyabb volt, mint más páciensek csontszöveteinél. Mind a diabéteszes betegek, mind a cukorbeteg egerek esetében a betegség következtében kialakult krónikus gyulladási folyamatok miatt az immunrendszer hírvivő anyaga, a TNF-alfa szintje megemelkedett értéket mutatott. A csontváz-őssejtekkel és a csontsejtek prekurzor sejtjeivel végzett kísérletek azt mutatták, hogy ez a hírvivő anyag gátolja a Hedgehog-proteinek termelését. A cukorbetegek csontgyógyulásának normalizálása érdekében elméletileg blokkolni lehetne a TNF-alfa funkcióját. Ennek azonban komoly mellékhatásai lehetnének. Ezért a kutatók jobb megoldásnak tartják, hogy Hedgehog fehérjéket juttassanak a szövetekbe a törés helyén. A regeneratív őssejt terápiának egy ilyen új formája talán alkalmas lenne más sérülések gyógyítására is. Előbb azonban klinikai vizsgálatokat kell végezni annak kiderítésére, hogy ezek az eljárások embereknél is hatékonyak-e.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.