hirdetés

Az alacsonyabb vérnyomásnak több csonttörés az ára?

Több tízezer magas vérnyomás miatt kezelt beteg évtizedes követése igazolta, hogy a tiazidok más gyógyszerekhez képest – a korábbi tapasztalatoknak megfelelően – óvják a töréstől a hipertóniások csontjait.

hirdetés

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív-ér rendszeri betegség világszerte. Hazánkban is szűrővizsgálatok igazolják, hogy átlagosan minden negyedik-ötödik felnőttnek hipertóniája van. Ráadásul a betegek 20%-a nem is tudja, hogy vérnyomása emelkedett, és hogy ez milyen veszélyt jelent. Ugyanakkor igen sokféle hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő gyógyszer van forgalomban, és gyakran a kezelőorvos is nehezen tudja eldönteni, betegének melyik tablettát írja fel.

A vizelethajtó tiazid gyógyszercsoport első készítménye, a hidroklorotiazid 1958-ban került a gyógyszertárakba. Mind vizelethajtóként, mind vérnyomáscsökkentőként hamar népszerű lett világszerte. Ebben az is szerepet játszott, hogy a tiazidok használata a nem drága kezelések közé tartozik, ami mind a betegek, mind a biztosítók számára fontos szempont.

A magas vérnyomás csökkentése igazolta, hogy a terápia igen fontos a kardiovaszkuláris kórképek megelőzése szempontjából, mivel a hipertónia a kórcsoport egyik vezető kockázati tényezője. Ugyanakkor az is kiderült, hogy – főleg az idős betegeknél – nagy figyelemre, rendszeres vérnyomásmérésre van szükség, mivel a váratlan tenziócsökkenés az elesés veszélyével jár, az életkor előrehaladtával pedig a csontok porotikussá válnak, és a csonttörés kockázata mind nagyobb.

A sok hipertóniás beteggel foglalkozó klinikusok korán fölfigyeltek arra, hogy a tiazid készítményekkel kezelt hipertóniások körében a csonttörések az egyéb szereket szedő betegekhez képest ritkábban fordulnak elő. Ezt először a Rotterdam Study munkacsoport írta le 2003-ban, majd dán klinikusok 2 évvel később is megerősítették. Két éve a European Society of Hypertension kongresszusán svéd kutatók tartottak előadást erről a kérdésről, mely szerint a tiazidterápia során az oszteoporotikus törések gyakorisága jelentősen csökken, viszont a gyógyszer szedésének abbahagyása a csonttörés kockázatát szignifikánsan növeli. Az előadásról az OTSZonline is beszámolt.

Most amerikai klinikusok Joshua I. Barzilay vezetésével a JAMA Internal Medicine-ben közölték adataikat erről a kérdésről. Az Antihypertensive and Lipid Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial (ALLHAT) vizsgálat 22 180 résztvevőjének 8 éves követése során kapott adatokat írták le, kiegészítve azzal, hogy ezt 16 622 vizsgálati alany 5 esztendei további megfigyelésének eredményeivel összesítették. A teljes vizsgálati időszak során 646 csípőtörést, medencetörést írtak le.

Amikor csonttörést észleltek, leírták, hogy a beteget a tiazid klorthalidonnal, vagy a kalciumcsatorna-blokkoló amlodipinnel, vagy az ACE-gátló lisinoprillel kezelték-e. A tiazidot szedő hipertóniások csoportjában 21%-kal kevesebb csonttörés fordult elő, mint az amlodipint vagy lisinoprilt szedő betegek között. Vizsgálták a törések súlyosságát is: a csontkárosodás tiazidterápia esetén volt kisebb mértékű, bár ez statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak. A tanulmány végső következtetése: „A jelen vizsgálat szerint mind a rövid távú, mind a hosszú távú eredmények azt mutatják, hogy a többi antihipertenzív kezeléshez mérve a tiazid kifejezetten ajánlott választás a már korábban is bizonyított kardiovaszkuláris védő hatását is figyelembe véve.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.