hirdetés

Dohányzás, egészség és munkahely az Egyesült Államokban

Az évekkel ezelőtt zárult SHARP tanulmány folytatása megerősítette, hogy a cigarettázás növeli a szív-ér rendszeri, a légzőszervi és a daganatos halálozást. Ez is közrejátszhat abban, hogy a dohányosok nehezebben találnak munkát az USA-ban, és kevesebb a fizetésük is.

hirdetés

A kockázati tényezők összehasonlító vizsgálata szerint 2010-ben a dohányzás 4,5 millió férfi és 2 millió nő halálát okozta világszerte. A dohányfüst számos súlyos kórkép rizikófaktora, beleértve a kardiovaszkuláris betegségeket, a rosszindulatú daganatokat, a tüdőkárosodást és a krónikus vesebetegséget.

A SHARP (Study of Heart and Renal Protection) tanulmányt sok évvel ezelőtt 17 országban annak vizsgálatára indították el, hogy krónikus vesebetegségben mennyire hatásos és biztonságos az LDL-koleszterin szintjének csökkentése, amit kis adagú sztatin és a koleszterin fölszívódását gátló ezetimib kombinációjával igyekeztek elérni. A kezelés hatására a súlyos kardiovaszkuláris események előfordulása 17%-kal csökkent. Megjelenése után ismertettük ezt a közleményt.

A továbbiakban 9270 vesebeteg megfigyelésével folytatódott a vizsgálat, az eredményeket most az American Journal of Kidney Disease közölte, a szerzők a dohányzás káros hatásának mértékét értékelték. Induláskor a résztvevők 13%-a dohányzott, átlagosan napi 10 cigarettát szívtak el. A vizsgálati alanyok 51%-a soha nem gyújtott rá. Hozzájuk képest a cigarettázók körében a vaszkuláris események 36%-kal gyakrabban fordultak elő. A dohányzók csoportjában rosszindulatú daganatot 37%-kal többször észleltek. A dohányzók mortalitása 48%-kal lett nagyobb, mint a nemdohányzóké.

A munkacsoport vezetője, Natalie Staplin kiemeli, hogy miközben a dohányzás szignifikánsan növelte a vaszkuláris, valamint nonvaszkuláris morbiditást és mortalitást, a vesebetegségek progressziója nem fokozódott. A vesekárosodás növekedésének hiányára vonatkozó észlelés új adat, a többi megfigyelés egyezik az általános népességben korábban is leírtakkal. Hangsúlyozzák, hogy a dohányzás abbahagyásával ez a rizikófaktor befolyásolható.

Hogy dohányzunk-e vagy sem, az nem csupán az egészségi állapotunk, hanem valószínűleg mind több országban a munkalehetőségeink szempontjából is létfontosságú. A JAMA Internal Medicine májusi száma közölte Judith Prochaska és mtsai cikkét, melyben 1 évig tartó kaliforniai vizsgálatukról számolnak be. Csaknem azonos számú dohányzó és nemdohányzó munkanélküli sorsát követték (férfi: 66%, átlagos életkor: 48 év). Az állást keresők 31,1%-a felsőfokú végzettségű volt, 39,4%-uk nem rendelkezett állandó lakhellyel. A dohányzók átlagosan napi 13,5 cigarettát szívtak.

A nemdohányzók 55,6%-át alkalmazták, míg a dohányzóknak csak a 26,6%-át. Egy éven belül a munkájukat elvesztett személyek mintegy 30%-kal gyakrabban kaptak állást, ha nem cigarettáztak.

A nemdohányzók több pénzt is keresnek: átlagosan 5 dollárral nagyobb az órabérük, évente mintegy 8300 dollárral többet visznek haza. Elképzelhető, hogy a munkaközvetítő irodák hatékonyabb intézményei a dohányzásellenes küzdelemnek, mint a sokszor vitatható hatású antinikotin gyógyszerek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.