hirdetés

Egy embrió, amely sem nem fiú, sem nem lány; három nemi differenciálódási faktor hatása

Fiú vagy lány? Ez az első kérdés, amit a szülők feltesznek egy gyermek születésekor. Bár a válasz egyszerű, a nem meghatározásának embrionális mechanizmusa már egyáltalán nem az. 

hirdetés

A Genfi Egyetem (UNIGE) kutatói megpróbáltak fényt deríteni erre a komplex folyamatra úgy, hogy kimutatták az inzulin és az IGF1 és IGF2 növekedési faktorok döntő szerepét (ezek a hormonok egy csoportját képezik, melyekről ismert, hogy jelentős funkciójuk van az anyagcserében és a növekedésben). Ha a nem meghatározásának időpontjában ezek a hormonok nincsenek jelen, az embriók nem alakulnak sem fiúvá, sem lánnyá, és nem lesz mellékveséjük. E vizsgálat eredményei, melyeket a PLOS Genetics közölt, lehetővé teszik, hogy jobban megértsük a szexuális fejlődést, és pontosabban diagnosztizálhatók lesznek majd e fejlődés rendellenességei is.

A nem kialakulása az emlősökben hosszú folyamat, amely a fogamzással kezdődik; ekkor a spermium X vagy Y nemi kromoszómája határozza meg az embrió genetikai nemét. A fejlődés következő stádiumaiban fordítódik le a genetikai nem gonadális nemmé, azaz kialakulnak a petefészkek vagy a herék, amelyek olyan hormonokat termelnek, amelyek feminizálják, illetve maszkulinizálják a magzatot.

A vizsgálatnak, amelyet Serge Nef professzor, az UNIGE munkatársa vezetett, az volt a célja, hogy jobban megértsék a nemi fejlődés első szakaszait.

A kutatókat az inzulinszerű növekedési faktorok (IGF, insulin-like growth factor) és receptoraik szerepe érdekelte. E hormonokról ismert, hogy szerepet játszanak az anyagcsere és a növekedés szabályozásában, de emellett kulcsszerepük van az egyén reprodukciós képességének szabályozásában is, mind a férfiakban, mind a nőkben. A reprodukciós képesség tulajdonképpen szoros kapcsolatban áll az anyagcserével és a növekedéssel. Ez eléggé logikus: az egyén növekedése megfelelő mennyiségű energiabevitel hiányában nem alakulhat normálisan, és ha a kalóriabevitel elégtelen, a reprodukciónak nincs értelme. Ez magyarázhatja, hogy számos anorexiás nőben nincs ovuláció és ezért terméketlenek. S az ellentéte is igaz: a betegesen elhízott személyeknek is súlyos termékenységi zavaraik vannak. Bár az már ismert, hogy az anyagcsere, a növekedés és a reprodukciós képesség interakcióit közös tényezők szabályozzák, így az inzulin és az IGF-ek, Nef professzor vizsgálata azt mutatta ki, hogy ezek a kölcsönhatások még fontosabbak, mint korábban gondolták, mivel az inzulin és az IGF-ek emlősökben alapvető fontosságúak a nem meghatározásában is.

E hormonok hatásának vizsgálatához Nef professzor kutatócsoportja genetikailag módosított egereket használt. A tudósok az egérembriókban genetikailag inaktiválták az inzulin és az IGF-ek receptorait. Felfedezték, hogy e faktorok hiányában a mutáns embriók gonádkezdeményei nem alakultak petefészekké vagy herévé, hanem nem differenciált állapotban maradtak. Ez egyértelműen igazolta e hormonok alapvető szerepét a nem kialakulásában.

Emberekben a nemi fejlődés zavara viszonylag gyakori: 3000 újszülöttből 1 érintett. Sajnos, az esetek többségében e változások genetikai okát nem lehet megmagyarázni.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.