hirdetés

Egy régi gyógyszer új kezelésekkel kecsegtet

A Michigani Egyetem Élettani Intézetének kutatói azt találták, hogy az amlexanox, amelyet jelenleg az asztma és az aftózus fekély terápiájára használnak, egérben jó hatással van a kövérségre, a diabéteszre és a zsírmájra.

hirdetés

Az eredmények, amelyek Alan Saltiel laboratóriumából kerültek ki, február 10-én jelentek meg a Nature Medicine online kiadásában.

„Az egyik oka annak, hogy a diétákkal sokszor nem lehet súlycsökkenést elérni, az, hogy az emberek egy részében a testük úgy alkalmazkodik a csökkent kalóriabevitelhez, hogy csökkenti az anyagcserét is, azaz „védi” a meglévő testtömeget” – mondta Saltiel. „Úgy látszik, hogy az amlexanox megakadályozza az extrém kalóriatárolást az egerekben.”

Jelenleg a több formában létező amlexanoxot Japánban az asztma, az Egyesült Államokban az aftózus fekélyek kezelésére használják. Saltiel együttműködik a Michigani Egyetem klinikai vizsgálóival, hogy megvizsgálják, hogy az amlexanox emberekben is hatásos kezelési módja-e az elhízásnak és a diabétesznek. Orvosi kémikusokkal is együttműködik azért, hogy kifejlesszenek a gyógyszer alapján egy olyan anyagot, amely minden szempontból optimális.

A mostani vizsgálat igazolta és kiterjesztette azt, hogy az IKKE és a TBK1 gének döntő szerepet játszanak az anyagcsere egyensúly fenntartásában – ezt a felfedezést Saltiel kutatócsoportja már 2009-ben publikálta a Cell-ben.

„Úgy látszik, hogy az amlexanox az egérben gátol két gént, az IKKE-t és a TBK1-et, amelyekről azt gondoljuk, hogy együttesen fékezik az anyagcserét. Az amlexanox felengedi ezt a „féket”, és ezáltal lehetővé teszi, hogy több kalória égjen el és a szervezet kevesebb energiát tároljon” – magyarázta Saltiel.

Az amlexanoxra úgy bukkantak rá, hogy a kémiai genomikai központ számos anyagot szűrt arra nézve, hogy melyik gátolja az IKKE-t és a TBK1-et. Ezután kimutatták, hogy az amlexanox erőteljes jótékony hatást gyakorol mind a genetikailag, mind az étrend miatt kövér egerekre. A szer csökkentette az elhízott egerek testsúlyát és visszafordította a kövérséggel kapcsolatos anyagcsere problémákat, mint amilyen a diabétesz és a zsírmáj.

„Vizsgálataink igazolták, hogy – legalábbis egérben – az IKKE/TBK1 út fontos szerepet játszik a testsúly fenntartásában azáltal, hogy növeli a kalóriák tárolását és csökkenti elégetésüket, valamint hogy ha ezt az utat egy szerrel blokkoljuk, akkor növelhetjük az anyagcserét és csökkenthetjük a testsúlyt, visszafordíthatjuk a diabéteszt és akadályozhatjuk a zsírmáj kialakulását” – mondta Saltiel.

A gyógyszer Japánban már több mint 25 éve kapható.

Azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy az IKKE/TBK1 gén ugyanolyan szerepet tölt-e be emberben is, mint egérben, valamint hogy az amlexanox hatásossága egérben azt jelenti-e, hogy kifejleszthető egy olyan hatásos és biztonságos szer, amely emberben is hasonlóan hatna a kövérségre és a diabéteszre. „Keményen dolgozunk e kérdések megválaszolásán” – bíztatott Saltiel.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.