hirdetés

Egyszerű módszer a mélyvénás trombózis megelőzésére

Egy olcsó módszer, a lábszár intermittáló kompressziója sok stroke-on átesett beteg életét mentheti meg – ezt mutatta ki egy skóciai kutatás.

hirdetés

A felhasznált eszköz egy, a lábszár köré tekert felfújható pólya, amelyet percenként egyszer fújnak fel, hogy fenntartsák a láb véráramlását és megelőzzék a sokszor halálos mélyvénás trombózis kialakulását.

A vizsgálatot 2876 stroke-os betegen végezték, 94 Egyesült Királyság-beli kórházban. A páciensek medián életkora 76 év volt. A betegek fele a kórházba való felvétel 0–3. napjától felfújható pólyát viselt, másik felük nem. Az eredményt, amely szerint a pólyát viselőkben ritkább volt a trombózis, a Lancet május 31-i online száma közölte. A Stroke Szövetség „rendkívül bíztatónak” nevezte az eredményeket, és szerintük emberek ezreinek az életét lehet megmenteni ezzel a módszerrel.

A mélyvénás trombózis rendszerint repülőutakon alakul ki, de nagy a veszélye az olyan kórházban fekvő betegekben is, akik nem tudnak mozogni.

Az Egyesült Királyságban a stroke miatt évente mintegy 60 000 ember válik járásképtelenné és kerül kórházba.

Az Edinburgh-i Egyetem és a Western General Kórház orvosai azt mondják, hogy a kompressziós harisnyák nem javítják a túlélést, és az alvadásgátló gyógyszerek más problémákkal járhatnak, köztük agyi vérzéssel.

Megvizsgálták az új eszközt, amely felfúvódásakor a lábból a vért a szív felé pumpálja. Ezeket a betegek egy hónapig viselték, vagy addig, amíg újra nem tudtak mozogni.

A kompressziós duplex ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a kompressziós pólyát viselők 8,5%-ában alakult ki trombus, míg a pólyát nem viselők 12,1%-ában (korrigált esélyhányados: 0,65; 95%-os konfidencia intervallum 0·51—0·84; p=0,001). A kezelés 30 napja alatt a pólyát viselők 11%-a, a pólyát nem viselők 13%-a halt meg (p=0,057,marginálisan szignifikáns).

Martin Dennis professzor ezt mondta: „Végre van egy egyszerű, biztonságos és olcsó kezelés, amellyel csökkenthető a mélyvénás trombózis kockázata, sőt, úgy látszik, annak a kockázata is, hogy a beteg meghal a stroke után. Becslésünk szerint ez a terápia évente 60 000 személynek segíthet az Egyesült Királyságban. Ha valamennyiüket ezzel kezelnénk, 3000-rel kevesebb páciensben alakulna ki mélyvénás trombózis, és talán 1500 életet menthetnénk meg.” Szerinte ezt az eszközt ki kellene próbálni más mozgásképtelen betegeken is, például tüdőgyulladásban.

Tony Rudd professzor, a stroke szakértője szerint ez a vizsgálat az egyik legfontosabb a stroke területén az utóbbi években. Dr. Dale Webb, a Stroke Szövetség munkatársa azt szeretné, ha az eszköz használatát magukban foglalnák a nemzeti irányelvek.

Forrás: BBC

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.