Ejakuláció gyakoriság és prosztatarák kockázat

Jó hír a férfiaknak: a kutatók az Amerikai Urológiai Szövetség 2015-ös éves találkozóján arról számoltak be, hogy a gyakori ejakuláció csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

hirdetés

Ez a megállapítás nem új, de most „az eddigi legerősebb bizonyítékkal” támasztották alá – állította dr. Jennifer Rider, ScD, MPH (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Kar, Boston, USA) epidemiológus, a kutatás vezető szerzője.

„A prosztatarák kialakulásának nincs ismert, módosítható kockázati tényezője” – mondta dr. Rider. „Nagyon izgalmas lenne, ha azt mondhatnánk a férfiaknak, hogy van mód a kockázat csökkentésére, …megfigyeléses vizsgálatból származó adataink azonban csak óvatosan interpretálhatók.”  Dr. Jesse Sammon (Henry Ford Kórház, Detroit, USA) urológus szerint az eredmények nagyszerűek, és az adatok hihetetlenül jó minőségűek.

A vizsgálatba 32 000 olyan férfit vontak be, akik részt vesznek a prospektív Health Professionals Follow-Up vizsgálatban, amelynek során már 18 éve követik őket (átlagos életkor: 59 év).

A vizsgálat ideje alatt 3839 személyben diagnosztizáltak prosztatarákot, s ezek közül 384 volt halálos.

A vizsgálat kezdetén, 1992-ben minden férfit megkértek, hogy számoljon be arról, hogy havonta átlagosan hányszor ejakuláltak 20–29 és 40–49 éves korukban, valamint a megelőző évben. Ezek alapján egy, az egész életre vonatkozó átlagot (élethossziglani átlag) számoltak ki.

A potenciális zavaró tényezők kiszűrése után azt az eredményt kapták, hogy azokban, akik legalább 21-szer ejakuláltak havonta, 20%-kal kisebb volt a prosztatarák kockázata, mint azokban, akiknél 4–7 volt a havi ejakulációk száma. A 20%-os csökkenés érvényes volt a 20–29. és a 40–49. életévekre, valamint az élethossziglani átlagra is (p trend <0,0001 mindegyikre).

A legtöbb férfi (38%) 40 és 49 éves kora között 8–12 ejakulációról számolt be havonta; csak 8,8%-ukban volt legalább 21 az ejakulációk száma.

„Nem az ejakulációk pontos számával kell foglalkoznunk, hanem a dózis-válasz kapcsolattal” – javasolta dr. Rider. Elmondta, hogy nem volt kapcsolat az ejakulációk gyakorisága és az előrehaladott vagy halálos betegség kockázata között – ennek oka nem világos.

A mostani vizsgálat egy 10 évvel ezelőtti vizsgálat friss változata. A régebbi vizsgálatot ugyanezen a populáción végezték, és ugyanerre a következtetésre jutottak az ejakuláció és a prosztatarák kapcsolatára vonatkozóan. Több más vizsgálat eredménye is hasonló volt.

A mostani adatok azonban nagyon meggyőzőek. Részben azért, mert ez prospektív vizsgálat volt, míg a többi általában retrospektív, s azért is, mert a vizsgálat igen hosszú távú volt. Emellett ebben a vizsgálatban volt a legnagyobb a vizsgált kohorsz is, és specifikus információval rendelkeztek az ejakulációs gyakoriságról.

Míg a korábbi vizsgálatokban általában csak közvetett információval rendelkeztek a kutatók az ejakulációk gyakoriságáról – amelyre a házasságkötés időpontjából, a gyermekek számából és a szexuális partnerek számából következtettek –, a mostani vizsgálatban a betegek explicite beszámoltak a szexuális aktus közbeni, a maszturbáció alatti és az éjjeli ejakuláció gyakoriságáról.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.