hirdetés

Jó a prosztatára, nem jó a szívre

Ma a prosztatarák az erősebb nem körében a negyedik halálok. A kezelésében alkalmazott androgéndeprivációs terápiáról most kiderült, hogy elősegíti egyes szívbetegségek progresszióját.

hirdetés

Új prosztatarákos beteget világszerte félpercenként fedeznek fel, és 3 percenként valaki meghal ebben a súlyos betegségben. Nálunk ráadásul a prosztata rosszindulatú elváltozásainak 80%-át csak előrehaladott állapotában fedezik fel. A késedelem azért is veszélyes lehet, mert ez a kór a korai szakaszában kifejezetten hormonfüggő: a rosszindulatú daganat sejtjei a hím nemi hormon hatására növekednek, szaporodnak, de megfelelő hormonterápiával a folyamat malignitása sikerrel visszaszorítható.

A szakértők szerint a prosztatarák még androgén hormontól független stádiumában is tartalmaz hormonfüggő sejtpopulációkat, ezért a férfi nemi hormonok hatásának visszaszorítása ilyenkor is alapvető terápiás cél. Valaha ez egyszerű volt: a tesztoszteron kikapcsolását megoldották kétoldali hereeltávolítással. Ma androgéndeprivációs terápia (ADT) útján igyekszünk a hím nemi hormonok szintjét minimálisra csökkenteni.

Az ADT csökkenti a nemihormon-szintet a páciens szervezetében, ezáltal a ráksejtek stimulálását megfelelően gátolja. A témával foglalkozó szakorvosok azonban azt észlelték, hogy az ADT kardiovaszkuláris szövődményekkel jár: gyakoribb az infarktus, fokozódik a koszorúér-betegség progressziója, a diabétesz és a hirtelen, váratlan szívhalál.

Bostonban Paul L. Nguyen (Dana-Farber/Brigham and Women’s Rákközpont) és David R. Ziehr (Harvard Medical School) számolt be a kérdés eddigi legnagyobb vizsgálatának eredményeiről. A szerzők 18 tagú listájának első helyén álló David Ziehr még orvostanhallgató.

Az elemzésbe vont betegcsoport tagjai 1997 és 2006 között kerültek vizsgálatra. A prosztatarákban szenvedő 5077 beteg 30%-a kapott ADT-t. Az átlagosan 4,8 évig tartó megfigyelés alatt a szívbetegség kockázati tényezői sem az ADT-csoportban, sem a kontrollcsoportban nem változtak, illetve a cukorbetegek, hipertóniások és magas koleszterinszintű betegek száma is gyakorlatilag azonos (2,09% //vs.// 1,97%) maradt.

Ezzel szemben az ADT a kardiológiai halálozást 3,3-szorosára növelte abban a csoportban, ahol az anamnézisben infarktus vagy szívelégtelenség szerepelt. Ebben az alcsoportban a kardiális eredetű mortalitás ADT alkalmazása esetén 7,01% lett, ezzel szemben a nem hormondeprivált csoportban ez az arány 2,01% maradt. Ez azt jelzi, hogy 20, ADT-vel kezelt prosztatarákos betegből egy az ADT kardiológiai következményeként fejezi be az életét.

„Úgy látszik, hogy a prosztatarákban sokszor életmentő ADT mellett nagyobb lesz azoknak a betegeknek az aránya, akik kardiovaszkuláris okból halnak meg. Mivel azonban ez a tanulmány retrospektív vizsgálat volt, nem téveszthetjük szem elől az ADT előnyét támogató egyértelműbb bizonyítékokat. A prosztatarák agresszívabb formáiban az ADT alkalmazása továbbra is egyértelműen indokolt, de a szívgyógyásznak fokozottan kell figyelnie azokra a betegekre, akiknek volt már valamilyen kardiológiai problémájuk” – mondotta Dr. Nguyen.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.