hirdetés

Pontosabb diagnózis lehetősége prosztatarák gyanú esetén

A legújabb előrelépés a prosztatarák detekciójában a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) és ennek alapján az ultrahangos (UH) ellenőrzés mellett végzett biopszia. 

hirdetés

Ez az Egyesült Államok délkeleti részén, a birminghami Alabamai Egyetemen alkalmazott módszer mind a beteg, mind az orvos számára előnyös, mert pontosabban diagnosztizálja a daganatot illetve annak kiterjedtségét..

Az Országos Rák Intézet becslése szerint 2014-ben az USA-ban több mint 240 000 új prosztatarákos eset lesz, és 29 000-nél többen fognak belehalni a betegségbe.

Dr. Jeffrey Nix és kollégája, dr. Soroush Rais-Bahrami – mindketten docensek az egyetem urológiai tanszékén – azon kevés amerikai urológus közé tartoznak, akiket kiképeztek az MRI-UH képfúziós módszer alkalmazására; kettejüknek összesen 5 éves tapasztalatuk van ebben a technikában. Ők azt mondják, hogy ez a módszer lehetővé teszi a célzott biopsziát, vagyis azt, hogy a prosztata azon területeiről vegyenek mintát, amelyek az MRI alapján gyanúsnak látszottak. A hagyományos eljárás ezzel szemben a random, szisztematikus mintavétel, amelynek során „vakon” vesznek mintákat a prosztata különböző területeiről.

„Mi MRI-vel képet készítünk a prosztatáról, és ezt fuzionáltatjuk a real-time ultrahangos képpel, s a fúziós kép segítségével végezzük el a prosztatabiopsziát. Így nagy pontossággal lehet detektálni a prosztatarákot, mivel az MRI alapján gyanúsnak látszó területeken végezzük el a biopsziát” - mondta dr. Nix. „Így nagyobb lesz a detekciós pontosság, mint a standard biopszia esetén, és még fontosabb, hogy a betegség stádiuma is jobban meghatározható, ami hűségesebb képet ad a betegeknek és az orvosoknak is a betegség súlyosságáról.” Ez azoknak a betegeknek az esetében a leglényegesebb, akik aktív ellenőrzésre szorulnak, azaz akiknél rendszeresen vizsgálni kell, hogy változott-e a meglévő, kis kockázatú prosztatarákjuk.

„Különösen sokat segíthet ez a módszer azoknak, akiknek biopsziája negatív volt ugyan, de mégis fennáll a prosztatarák gyanúja, mivel tartósan és megmagyarázhatatlanul magas a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje, megnagyobbodott a prosztata, vagy folyamatos ellenőrzésre szorulnak a meglévő prosztatarákjuk miatt” - mondta dr. Rais-Bahrami.

Dr. Rais-Bahrami hozzátette, hogy az MRI-UH fúziós kép irányította biopszia elvégezhető helyi érzéstelenítésben, és hogy az eljárás a beteg számára csak ugyanolyan megterhelést jelent, mint a hagyományos biopszia, viszont az eredménye jobb, pontosabb.

„Van egy betegem, akin az utóbbi 7 évben ötször végeztek biopsziát, és PSA szintje folyamatosan emelkedett, de a biopsziák eredménye konzisztensen negatív volt” - mondta dr. Rais-Bahrami. „Amikor eljött hozzánk, és elvégeztük rajta az MRI-UH fúziósan irányított biopsziát, meg tudtuk határozni a radiológus segítségével az MRI képen a gyanús területeket, és ezek egyike valóban rákosnak bizonyult. Feltehetően ez okozta mindvégig a magasabb PSA szintet, de 7 év alatt egyik biopsziával sem sikerült kimutatni.”

„A múlt év óta végezzük ezt a technikát az Alabamai Egyetemen, és nagyon sok sikerünk volt” - mondta dr. Nix. „Sok olyan betegem volt, akik szoros megfigyelés alatt álltak prosztatarákjuk miatt, és az MRI-UH fúziós biopsziával kiderült, hogy sokkal kiterjedtebb betegségük van, mint gondolták. Ezeket a betegeket el lehetett kezdeni kezelni. Az is kiderült, hogy egyes betegeknek több negatív biopszia ellenére is prosztatarákjuk volt; ez lehetővé tette számukra, hogy informáltabb döntést hozzanak a terápiájukat illetően.”

„Ez az első nagy előrelépés a prosztatarák detekciójában több mint 30 éve, és jelentős haladást jelent” – mondta dr. Nix.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.