hirdetés

Elérték az inzulintermelés drámai növekedését

Egy betatrophinnak elnevezett hormon jelentősen javíthatja a 2. típusú diabétesz kezelését – ezt fedezték fel a Harvard Egyetem Őssejtkutató Intézetének (HSCI) kutatói, akik eredményeiket a Cellben közölték.

hirdetés

A szerzők azt írták, hogy a betatrophin a frissen diagnosztizált 1. típusú diabéteszes betegeken is segíthet.

Állatkísérletekben a kutatók azt fedezték fel, hogy a betatrophin hatására a laboratóriumi egerek béta-sejt termelése akár a normális sejtszaporodás 30-szorosára növekedett. (A hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik az inzulint.)

Ezek az új béta-sejtek csak akkor termelnek inzulint, ha a szervezetnek szüksége van rá. A kutatók elmagyarázták, hogy ez az áttörés azt jelentheti, hogy a 2. típusú diabéteszesek inzulintermelését természetes módon lehet szabályozni, s ezzel együtt jelentősen csökkenhet a diabéteszes szövődmények aránya. A végtag amputációk és a nem genetikai eredetű látásvesztés egyik fő oka a cukorbetegség.

A betatrophint Doug Melton professzor és Peng Yi, posztdoktorális kutató fedezték fel; mindketten hangsúlyozták, hogy még nagyon sok munkát kell végezni, mielőtt az új hormont embereken is ki lehet majd próbálni. Hozzátették, hogy eddigi munkájuk, amit nagyrészt országos kutatási ösztöndíjakból fedeztek, már felkeltette a gyógyszergyártó és biotech cégek figyelmét is.

A betatrophin fehérje természetű hormon, amely a szervezetben főleg a májban és a zsírszövetben termelődik.

Doug Melton elmondta, hogy „ha ezt a hormont emberekben is lehet használni, akkor ez azt jelentené, hogy napi három inzulin injekció helyett elég lenne a betatrophinból hetente vagy havonta egy injekció, sőt, a legjobb esetben talán csak évente egyszer kellene beadni”.

A 2-es típusú diabétesz prevalenciája az utóbbi 30 évben az Egyesült Államokban jelentősen megnőtt, párhuzamosan a kövérség emelkedő arányával. A betegség során a páciensek fokozatosan béta-sejteket veszítenek és csökken inzulintermelő képességük.

A szerzők egy nemrég végzett vizsgálatra hivatkoztak, amelynek becslése szerint a prediabéteszre, a diabétesz és szövődményei kezelésére évente 218 milliárd dollárt költenek az USA-ban, ami az ország teljes egészségügyi kiadásának 10%-a.

Melton professzor ezt mondta: „Elképzelésünk viszonylag egyszerű. Mi beadjuk ezt a hormont a diabéteszes betegnek, s neki ennek hatására több inzulintermelő sejtje lesz. Soha semmilyen kezelést nem láttam, ami ilyen hatalmas mértékben fokozta volna a béta-sejtek szaporodását”.

Bár a kutatók főleg arról írtak, hogy milyen hasznos lehet a betatrophin a 2-es típusú diabéteszben, úgy gondolják, hogy az 1-es típusú diabétesz kezelésében is szerepe lehet, megnövelve a béta-sejtek számát és lelassítva az autoimmun betegség progresszióját.

Melton professzor elmondta, hogy bár a munkát egereken végezték, nyilvánvalóan nem az egerek diabéteszből való kigyógyítása érdekelte őket. Ma már tudják – ismertette –, hogy a gén, amely a betatrophin termelődéséért felelős, emberi gén, és klónozták is. Tudják azt is, hogy a hormon jelen van az emberi szervezetben, kimutatható a humán plazmában is.

Melton professzor bízik abban, hogy 3–5 éven belül emberi klinikai vizsgálatokat is lehet majd végezni a betatrophinnal, ami a gyógyszerfejlesztésben nagyon rövid időnek számít.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.