hirdetés

Életet ad az életmódváltás

A heveny szívinfarktus halálozását a korszerű kezelés, a perkután coronaria-intervenció (PCI) alapvetően megváltoztatta. Az igen sikeres akut kezelés eredményességét tovább javíthatná a következő, rehabilitációs időszakban az életvitel szükséges változtatása: a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezési szabályok követése – állapították meg az European Society of Cardiology kongresszusán.

hirdetés

Joep Perk, a svéd Linnaeus Egyetem professzora ismertette vizsgálatuk eredményeit. PCI után 8 héttel 1703 svéd szívbeteg 16%-a továbbra is dohányzott, 45% étkezési szokásai nem megfelelőek maradtak, és a betegek mintegy fele fizikailag inaktív életet élt. „Amikor megkérdeztük őket, mit gondolnak, miért kaptak infarktust, általában azt válaszolták: ez örökletes dolog, meg ahogy öregszünk, ez törvényszerű. Senki sem felelte, hogy ez a cigaretta vagy a zabálás következménye – mondotta Perk professzor.  – Úgy vélték, hogy ezt nem lehet befolyásolni, és ha ilyesmi bekövetkezik, el kell menni a doktorhoz, ha pedig ismétlődnék, vissza kell jutni megint a kórházba.”

Pedig az OASIS-5 (Organization to Assess Strategies in acute Ischemic Syndromes 5) tanulmány, melyben 41 ország 18 809 betegén végeztek perkután coronaria-intervenciót, igazolta, hogy akik fél év múlva még mindig dohányoztak, nem változtattak az étkezésükön és nem mozogtak, azoknál a reinfarktusnak, a szélütésnek vagy a halálnak a kockázata 3,8-szor volt nagyobb, mint az életmódjukat megváltoztatók csoportjáé.

Abban a csoportban, amelynek tagjai letették a cigarettát, az akut infarktus kockázata csaknem a felére csökkent, és helyzetük hasonló mértékben javult akkor is, ha megfelelő étkezésre tértek át, illetve ha rendszeresen mozogtak.

A svéd vizsgálat a Study of Patient Information after Coronary Intervention (SPICI) volt, és mint kiderült, a dohányzók felének sikerült abbahagynia a cigarettázást. A betegcsoport rendszeresen mozgó része (mintegy fele) főleg hasonló páciensek számára szervezett foglalkozásokon vett részt, és csupán 31% növelte fizikai aktivitását a PCI után.

A beavatkozást követő beszélgetés során a betegek többsége úgy értelmezte a kezelést, hogy koszorúér-betegségét ezzel meggyógyították, és ezért életmódján változtatni teljesen fölösleges volna. Tény az is, hogy a kórházból történő hazabocsátáskor és azután a betegeknek csak a 71%-a kapott részletes, megfelelő diétás tanácsadást, és csupán 78%-ot hívtak szervezett fizikai mozgásprogramra.

A kardiológusok közül is kevesen ismerték az OASIS-5 tanulmány igen fontos eredményeit az életvitel kiigazításával kapcsolatban, és a SPICI munkacsoport hangsúlyozta, hogy ezeket az információkat a beteg és a családtagok kora, iskolázottsága alapján kell ismételten átadni. A modern, internet alapú oktatási technikák fölhasználása ebben sokat segíthet.

Svédországban jelenleg évente átlagosan 18 000 betegen történik PCI. Ha az OASIS-5 vizsgálat eredményeit vesszük figyelembe, fél évvel a beavatkozás után a kardiovaszkuláris események egyharmada elkerülhető volna, ha valamennyi beteg 100%-ban követné az életmódra vonatkozó tanácsokat. Ez 300–400 ilyen eseményt jelent, és ebből 150–200 halállal végződik.

Perk professzor az előadását azzal zárta, hogy PCI után a svéd klinikai rehabilitáció alapvető változásokat igényel. Lényegesen többet kell foglalkozni azzal, hogy a betegnek és egész környezetének hangsúlyozzuk a másodlagos megelőzés fontosságát.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.