hirdetés

Előrehaladott hepatocellularis carcinoma: melyik stádiumbesorolási rendszer jelzi előre legpontosabban a kórjóslatot?

Célkitűzés
A rosszindulatú daganatok stádiummeghatározásának célja a kórjóslat előrejelzése. Az előrehaladott hepatocellularis carcinoma (HCC, hepatocellular carcinoma) kimenetelét egyrészt a tumor stádiuma, másrészt a májműködési zavar súlyossága szabja meg. Az eddig kidolgozott rendszerek jelentős hányada figyelembe veszi az említett szempontokat.Továbbra sem tisztázott ugyanakkor, ezek közül melyik rendszer jelzi előre a legpontosabban a betegek kilátásait.

Betegek és módszerek
Azoknak a betegeknek az adatait gyűjtöttük ki a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center nyilvántartásából, akik egy adott ötéves periódus alatt részesültek kezelésben HCC miatt. Az elegendő adattal jellemezhető betegek esetében az alábbi besorolási rendszerek szerint értékeltük a túlélés előrejelzésének pontosságát a konkordanciaindex (c-index)alapján: TNM hatodik kiadás, Okuda, Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC), Cancer of the Liver Italian Program (CLIP), Chinese University Prognostic Index (CUPI), Japan IntegratedStaging (JIS) és Groupe d’Etude et de Traitement du Carcinome Hepatocellulaire (GETCH). Emellett bevontunk az elemzésbe más független prognosztikai változókat is.

Eredmények
Összesen 187 beteg felelt meg a besorolási feltételeknek, akiket mind a hét stádiumbeosztási rendszer szerint értékeltünk. A CLIP, a CUPI és a GETCH nyújtotta a legjobb teljesítményt. A BCLC és a TNM hatodik kiadása nem nyújtott elegendő prognosztikai diszkriminációt. Az általános állapot, a GOT-érték, a hasi fájdalom és a nyelőcsővarixok figyelembe vétele javította a CLIP diszkriminatív teljesítményét.

Következtetések
Válogatott betegcsoportban a CLIP, CUPI és GETCH bizonyult a leginkább informatív stádiumbesorolási rendszernek az előrehaladott HCC-ben szenvedő betegek túlélésének előrejelzésében. Prospektív validálás szükséges annak meghatározására, hogy e rendszerek kellően pontosak-e ahhoz, hogy klinikai vizsgálatokban ezt tekintsük irányadónak a betegek besorolásánál, illetve annak eldöntésekor, hogy az adott beteg számára a szisztémás terápia vagy a legjobb szupportív kezelés a legjobb választás. A BCLC és a TNM hatodik kiadása nem nyújtott segítséget a túlélési eredmények prognosztizálásában, ezért ezek alkalmazását nem erősítik meg adataink.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Fidel-David Huitzil-Melendez, Marinela Capanu, Eileen M. O’Reilly, Austin Duffy, Bolorsukh Gansukh, Leonard L. Saltz és Ghassan K. Abou-Alfa
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.