hirdetés

Emlőrákos csontáttétek késleltetése

Az adjuváns denosumab nem váltotta be a reményeket korai, nagykockázatú emlőrákban.

hirdetés

A nemzetközi D-CARE nevű Fázis III vizsgálat eredményei szerint a nagy kockázatú korai emlőrákos nőbetegeknek adjuváns céllal adott denosumab (Prolia/Xgeva, Amgen) nem késleltette a csontáttétek megjelenését, és nem csökkentette a kiújulások (áttétek) számát sem.

A vizsgálatot vezető Dr. Robert Coleman (University of Sheffield, Egyesült Királyság) elmondta, hogy „a távoli kiújulás leggyakoribb helye a csontrendszer, az esetek kb. 40%-ában itt jelenik meg először az emlődaganatos áttét.” A denosumab egy RANKL gátló, ami megakadályozza az osteoclastok kifejlődését és ezáltal gátolja a csontfelszívódást. Preklinikai bizonyítékok szerint a RANKL gátlása korai stádiumú emlőrákban késleltetheti a csontáttétek megjelenését. A vizsgálatot végző kutatók szerint viszont ebben a vizsgálatban sajnos sem az elsődleges végpont, sem a másodlagos végpont alapvetően fontos elvárásai nem teljesültek. Dr. Coleman és munkatársai szerint a denosumab nem halasztotta el az első csontáttét – és csonttörés – megjelenési idejét a placebóhoz képest. A denosumab a placebóval való összehasonlításban nem gyakorolt kedvező hatást sem a betegségmentes túlélésre, sem az emlőrákos kiújulásokra, sem a teljes túlélésre, ezért a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a denosumabnak nincs helye a korai stádiumú emlőrák adjuváns kezelésében.

A közlemény a Lancet Oncology 2019. decemberi számában jelent meg online. A témához írt szerkesztőségi közleményben Dr. Perrone és Dr. Gravina (Instituto Nazionale per lo Studio e la Cura dei Tumori, IRCCS Fondazione G Pascale, Nápoly) sajnálatát fejezte ki a rossz hírek miatt, mondván, hogy az eredmények ellentmondanak annak a feltételezésnek, hogy a RANKL gátlásnak jelentős, direkt daganatellenes hatása lenne. A D-CARE eredményei miatt kevésbé hisszük el a régebbi ABCSG18 vizsgálat második analízisének eredményeit sem, melyek szerint az alacsony dózisú denosumab aromatáz-gátló kezelés alatt álló posztmenopauzális emlőrákban javítaná a betegségmentes túlélést. Mellékesen az ABCSG18 vizsgálat alapján hagyták jóvá Európában a denosumab kezelést posztmenopauzális osteoporosisban.

A D-CARE vizsgálatba 4509, II-III stádiumú, vagy helyileg előrehaladott emlőrákos beteget vontak be. A betegek találomra 4 hetenként 120 mg denosumabot, vagy placebot kaptak az adjuváns (vagy a neoadjuváns) szisztémás terápiával konkomittálva, nagyjából 6 hónapon át. Ezután 3 havonként adták a denosumab-, vagy placebo kezelést 5 éven keresztül, maximum 26 kezelés formájában (végül átlagosan 25 kezelést kaptak a betegek). Először egy év múlva, majd továbbra is évenként ellenőrizték radiológiailag a betegek csontrendszerét. Sajnos, az elsődleges végpont (a csontáttét nélküli túlélés) nem különbözött szignifikánsan a két csoport között, ráadásul a denosumabot kapók egyik alcsoportjában sem láttak semmilyen túlélési előnyt. A teljes túlélés (OS) is azonos volt. Mellékhatásként viszont a RANKL-gátló kezelést kapók 5%-ánál mandibula-nekrózis alakult ki, míg ez a placebót kapók kevesebb, mint 1%-ban fordult elő. Ezek az eredmények egyáltalán nincsenek összhangban a biszfoszfonátokkal tapasztaltaknak, ahol is pl. több mint 18.000 daganatos nőbeteg adatainak meta-analízise szerint a korai emlőrákos betegek adjuváns kezeléséhez adott biszfoszfonátok akár 25-30%-kal csökkentették a kiújulás kockázatát, a távoli áttéteket, a csontáttéteket, sőt, a daganatos mortalitást is. A premenopauzális emlőrákos nőbetegeknél az adjuváns biszfoszfonátok semmilyen előnnyel nem jártak, de a 11.767 posztmenopauzális emlőrákos betegnél erősen szignifikáns mértékben csökkent a kiújulások száma (RR: 0,86, 95%CI 0,78-0,94, 2P= 0,002), csökkent a távoli áttétek száma (RR: 0,82, 95%CI 0,74-0,92, 2P=0,0003), speciálisan csökkent a csontáttétek száma (RR: 0,72, 95%CI 0,60-0,94, 2P=0,0002) és az emlődaganatos halálozás is (RR: 0,82, 95%CI 0,73-0,93, 2P=0,002).  Ezen adatok alapján az European Society of Medical Oncology emlőrák korai eseteiben javasolta a biszfoszfonátok profilaktikus használatát, de az európai gyógyszerhatóság (EMA) nem hagyta jóvá ezt, ilyen módon a szakma és a hatóság között diszkrepancia alakult ki. A tudományos ajánlások és a gyógyszerhatóság véleményének fenti eltérése újabb feladat elé állítja a jövőben az akadémiai kutatókat: újabb tudományos bizonyítékokat kell keresni a csontrendszerre ható profilaktikus RANKL-gátló kezelések elfogadtatásához.

Források:

1. Harrison P. ’Bad news’: adjuvant denosumab disappoints in early breast cancer. Medscape Medical News > Oncology News. December 27, 2019.

2. Coleman R, Finkelstein DM, Barrios C, et al. Adjuvant denosumab in early breast cancer (D-CARE): an international, multicentre, randomised, controlled, phase 3 trial. Lancet Oncology. Published 02, 2019. DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(19)30687-4

3. Perrone F, Gravina A. Denosumab in early breast cancer: negative data and a call to action. Lancet Oncology. Published: December 02, 2019. DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(19)30717-X

4. EBCTCG. Adjuvant bisphosphonate treatment in early breast cancer: meta-analyses of individual patient data from randomised trials. Lancet. Published: July 23, 2015. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(15)60908-4

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.