hirdetés

Mikor kell kemoterápia korai emlőrákban?

Az Oncotype Dx gén-expressziós próba segítségével azonosíthatók azok a korai, hormonérzékeny emlőrákban szenvedő hölgyek, aki prognózisát javítja az endokrin kezelést kiegészítő kemoterápia.

hirdetés

A frissen megjelent adatok ismételten igazolják, hogy az emlőrákos szövettani minták 21-tumor gén-expressziós vizsgálattal (Oncotype Dx, Genomic Health) a hormonérzékeny emlőrák kiújulási valószínűsége (RC, Recurrence Score) becsülhető, így a vizsgálat alkalmas korai emlőrákban az adjuváns kemoterápiára szoruló betegek kiválasztására.

A szövetségi szinten alapított TAILORx (Trial Assessing IndividuaLized Options for Treatment) vizsgálat lényeges eredményeit már a 2018-as ASCO-n, és a N Engl J Med-ben is közölték, és mi is beszámoltunk róla (A legtöbb korai emlőrákban nincs szükség kemoterápiára): eszerint az Oncotype Dx vizsgálat segítségével korai emlőrákban a nők jelentős részénél (közepes kiújulási valószínűség esetén a nők kb. 70%-ánál) el lehet kerülni a kemoterápiát. Esetükben ugyanis az egyedüli endokrin terápia és a kombinált (endokrin + kemo) terápia alkalmazásakor nem mutatkozott különbség a 9 éves betegségmentes túlélésben (DFS, disease free survival), az invazív kiújulásban, a második tumor megjelenésében, vagy a halálozásban.

Az idei ESMO-n hangzottak el és 2019. szeptember 30-án jelentek meg online a JAMA Oncology-ban a vizsgálat másodlagos analízisének eredményei.

A másodlagos analízisbe TAILORx-vizsgálat 10.273 hormon-érzékeny, HER2-negatív, axilla negatív korai emlőrákos, 56 éves átlagéletkorú (23-75 éves) betegéből azt az 1389 beteget vették be, akiknél magasabb, 26-os vagy azt meghaladó értékű volt a kiújulás kockázata, és a műtétet követően kemoterápiát is kaptak az endokrin kezelések mellé. 598 betegnél (42%) az RS 26-30, 791 betegnél (58%) 31 és 100 között volt. A betegek 84%-a taxán és/vagy anthracyclin tartalmú kezelést kapott: leggyakoribb a docetaxel/cyclophosphamid (42%), az anthracyclin taxán nélkül (24%), az anthracyclin plusz taxán (18%), a CMF (cyclophosphamid/methotrexate/5-fluorouracil) (4%), más regimenek (6%). 89 beteg (6%) nem kapott adjuváns kemoterápiát, annak ellenére, hogy jelentős részüknek 26 és 30 között volt a RC értéke. A CMF kezelést kapó betegek átlagos életkora magasabb volt (61,5 év), az anthracyclienekkel és taxánokkal kezeltekhez képest (53,5 év). 5 év elteltével a távoli áttét nélküli recidiva-mentesség 93,0%-os, a távoli és/vagy loko-regionális recidíva mentesség 91% volt. Az invazív betegségmentes túlélés 87,6%-nak, a teljes túlélés 96,9%-nak adódott. A különböző kemoterápiákkal 92,3% és 95,5% között mozgott a recidiva mentes 5 éves túlélés, CMF kezelés kivételével, ami mellett csak 88,5% -os recidíva mentes túlélés volt megfigyelhető

A kemoterápiával kezelt és kemoterápiában nem részesülő betegek adatainak Cox modellel történő összehasonlításakor a tumor méretével, az életkorral, stádiummal (grade) és a kiújulás valószínűségét mutató értékkel történt kiigazítás után az emlődaganat távoli kiújulás mentességének becsült kockázati aránya (HR) 0,74-nek (95%CI 0,32-1,69), és az invazív daganatmentes túlélés (IDSF) HR-je 0,48-nak (95%CI 0,29-0,80) adódott. Ami azt jelenti, hogy a 26-ot elérő vagy azt meghaladó RC értékkel rendelkező betegek életkilátásai rosszabbak, ha nem részesülnek kemoterápiás kezelésben.

A vizsgálatban nem érintett Dr. Charles Shapiro (The Tisch Cancer Institute at Mount Sinai in New York City) megállapította, hogy a TAILORx eredményei „kiváló minőségű adatokat szolgáltatnak az orvosnak a korai emlőrákos nőbetegek személyre szóló kezeléséhez.” Az új, másodlagos analízisben a korai emlőrákos, magas kiújulási kockázattal rendelkező nőbetegek az eddigi tanulmányokhoz képest jóval nagyobb számban szerepeltek. A másodlagos analízis egyértelműen igazolja, hogy az Oncotype Dx vizsgálattal el lehet különíteni a nőbetegek azon kisebb (26-os vagy annál magasabb kiújulási kockázatot mutató) csoportját, akik jelentős előnyöket élvezhetnek az endokrin kezelés mellé adott kemoterápiától és az endokrin terápiától.     

Források:

1. Brooks M. Breast cancer patients who benefit from chemo: new TAILORx data. Medscape Medical News > Conference News > ESMO 2019. October 02, 2019.

2. Sparano JA, Gray RJ, Makower DF, et al. Clinical outcomes in early breast cancer with a high 21-Gene recurrence score of 26 to 100 assigned to adjuvant chemotherapy plus endocrine therapy. A secondary analysis of the TAILORx randomized clinical trial. JAMA Oncol. Published online September 30, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2019.4794

3. Sparano JA, Gray RJ, Makower DF, et al. Adjuvant chemotherapy guided by a 21-gene expression assay in breast cancer. N Engl J Med 2018;379:111-121

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.