hirdetés

ESC 2014-10: A vese denerválása nem csökkenti a makacs hipertóniát

A legjobb gyógyszereknek is ellenálló magas vérnyomás kezelésére nagy reményekkel kezdték el a vese denerválását. Az elméletileg biztató módszerről egy év tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy nem elég a veseartéria műtétje, a sikerhez a mellékágak operációjára is szükség van.

hirdetés

A kardiológiai szakirodalom nyilvántartása szerint a vese szimpatikus denerválása 2009 óta ismert módszer a vérnyomás csökkentésére. Ez azért jelentős terápiás lehetőség, mert bármennyire is sok vérnyomáscsökkentő gyógyszert sikerült kifejleszteni, vannak terápiarezisztens magas vérnyomás esetek, amelyekben a tenziót létfontosságú volna megfelelő szintre csökkenteni.

Rezisztens hipertenzió, nemzetközi betűszóval rHTN az a vérnyomás, mely a rendelőben végzett mérések során következetesen magasabb 160/90 Hgmm értéknél, és a szisztolés nyomás ambuláns módszerrel mérve is meghaladja a 140 Hgmm szintet, noha a beteg teljes adagban kapott legalább három hatásos vérnyomáscsökkentőt, melyek egyike diuretikum.

A nemzetközi statisztikák szerint világszerte több mint egymilliárd embernek magas a vérnyomása, de az rHTN tényleges prevalenciáját nem ismerjük. Tudjuk viszont azt, hogy a kardiovaszkuláris kockázat minden 20/10 Hgmm-es tenzióemelkedéssel megduplázódik. A hatásos kezelés tehát létfontosságú.

A European Society of Cardiology (ESC) idei, 2014-es kongresszusán több előadás is foglalkozott ezzel a kérdéssel, a kudarcokat ugyancsak ismertetve. George Bakris és munkacsoportja a SIMPLICITY HTN-3 egyéves eredményeit mutatta be. A betűszó a Medtronic cég érkatéteres technikájával végzett tanulmányra utal.

A SIMPLICITY vesedenervációs módszer katéterét a combartérián keresztül vezetik be az érrendszerbe. Amikor a katéter csúcsa a veseartériába kerül, a műszer generátorát aktiválják, és az ellenőrzött rádiófrekvenciás energiával deaktiválja a környező veseidegeket, ezzel a krónikus hipertónia okát jelentő szimpatikus vérnyomásemelő hatást csökkenti.

A SIMPLICITY HTN-3 az első randomizált, vak elrendezésben szervezett vesedenervációs tanulmány, melyet álbeavatkozással kontrolláltak. Rezisztens hipertenziós beteget 535-öt vontak be a vizsgálatba. Fél év után a vesedenervált csoport szisztolés tenziója átlagosan 14,1 Hgmm-rel csökkent, az álbeavatkozással kezelteké pedig 11,7 Hgmm-rel. A különbség – 2,4 Hgmm – nem volt szignifikáns.

Az egyéves adatok sem változtak: a vesedenerváltak és a kontrollcsoport vérnyomása hasonló módon és mértékben változott, és az ambuláns tenzióméréssel sem észleltek szignifikáns különbséget.

“A SIMPLICITY nem is volt olyan egyszerű – mondotta Dr. Bakris a sajtótájékoztatón. – A veseerek szerteágazó beidegzése miatt nem elég szimplán denerválni a veseartériát: a mellékágakat is denerválni kell. Meg kell tanulnunk egy sor módszertani lépést és anatómiai helyzetet, s azt kell mondanunk, hogy ez a munka még folyamatban van.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.