hirdetés

ESC 2014-16: Szívelégtelenséggel járó pitvarfibrilláció kezelésére a béta-blokkolók alkalmatlanok

A pitvarfibrilláció gyakran jár keringési elégtelenséggel, és szapora kamraműködés esetén a terápiás irányelvek is ajánlják béta blokkoló adását. A European Society of Cardiology idei kongresszusán egy jelentős metaanalízis azt igazolta, hogy ebben a helyzetben ez a gyógyszeres kezelés nem jár kedvező hatással.

hirdetés

Minden klinikus, kiváltképp ha sok idős beteget kezel, gyakran találkozik pitvarfibrillációban szenvedő beteggel, akinek keringési elégtelensége is van. A pitvarfibrilláció mind gyakoribb kardiológiai jelenség: a WHO év elején közölt adatelemzése szerint világszerte mintegy 33,5 millió ember szenved ebben a ritmuszavarban, ami a népesség 0,5%-a.

Sumeet Chugh és munkatársai metaanalízisét a Circulation közölte. Mindehhez az utolsó évtizedben a pitvarfibrilláció prevalenciája nagyobb mértékben nőtt, mint az emberiség korosodása alapján ezt várhattuk volna.

Barcelonában, a European Society of Cardiology (ESC) idei kongresszusán angol munkacsoport ismertette Dipak Kotecha előadásában egy másik metaanalízis adatait, amely a keringési elégtelenség tüneteit mutató, pitvari fibrillációban szenvedő betegek béta-blokkoló-terápiájának eredményeit foglalta össze. Az előadással egy időben a dolgozat a Lancetben is megjelent.

A téma fontosságát az is mutatja, hogy mind az ESC, mind az amerikai kardiológus társaságok – az ACC és az AHA – terápiás irányelvei ajánlják a béta-blokkoló készítmények alkalmazását az ilyen betegek kezelése során. Az előadó hangsúlyozta, hogy a szívbetegségek e kombinációjában a béta-blokkolók adásának semmiféle veszélyét nem jelezték, és ha a kezelőorvos bármilyen egyéb okból ilyen kezelést alkalmaz, nem követ el hibát. „Csak azért nem célszerű a krónikus keringési elégtelenségben szenvedő, csökkent bal kamrai ejekciós frakciójú betegeket béta-blokkolóval kezelni, mert nem hatásos eljárás, és nem helyes azt gondolni, hogy javítja a prognózist” – írják a dolgozatban.

A munkacsoport 10 randomizált, kontrollcsoportos vizsgálat adatait vonta össze, melyek értékelték a pitvarfibrillációban szenvedő, csökkent ejekciós frakciójú betegek összhalálozását béta-blokkoló-kezelés, illetve placebo adása mellett. Csak olyan tanulmányokkal foglalkoztak, amelyek legalább 300 betegről számoltak be, és legalább fél évig követték a betegek sorsát. Az elemzés 18 254 beteg adatait dolgozta fel. Szinusz-ritmusban 13 964 beteg volt, 3066 fibrillált.

Az átlagosan 1,5 éves megfigyelési idő során a szinusz-ritmusban lévő betegek 16%-a halt meg, míg a pitvari fibrillációs csoportból 21%. Amikor az összmortalitást vizsgálták, a béta-blokkolót szedők halálozása 27% volt, szignifikánsan kevesebb a normál ritmusban lévő csoportban, mint a placebocsoportban. Ezzel szemben a fibrilláló betegeknél a béta-blokkoló szedése nem okozott javulást, és ezt az alcsoportelemzés tanúsága szerint az életkor, a nem, az ejekciós frakció, a NYHA-osztály, a szívfrekvencia vagy más kísérő gyógyszerek alkalmazása nem befolyásolta.

A béta-blokkoló-terápia jelentősen csökkentette a szinusz-ritmusban élők kardiovaszkuláris mortalitását, késleltette az első, ilyen okból szükséges kórházi felvételt, illetve a szívelégtelenség miatt bekövetkező első hospitalizációt, viszont nem javította ezeket a jellemzőket a fibrilláló betegcsoportban. „Eredményeink alapján más, a szívfrekvenciát kedvezően befolyásoló gyógyszerekhez képest a béta-blokkolók nem javasolhatók pitvari fibrillációban és kísérő szívelégtelenségben szenvedő betegek standard kezelésére” – foglalta össze Dr. Kotecha előadásának végén.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.