hirdetés

ESC 2014-9: Pitvarfibrillációban a digoxin növeli a halálozást

A pitvarfibrillációban adott warfarin és rivaroxaban alvadásgátló tulajdonságát összehasonlító ROCKET AF részelemzése azt mutatta, hogy digoxin adása ebben a ritmuszavarban növeli az összhalálozást és a szív-és érrendszeri halálozást egyaránt.

hirdetés

A British Medical Journal 1985-ben szép cikkben emlékezett arra, hogy William Withering egy évszázaddal korábban adta közre tíz esztendei megfigyeléseit, a digitalis purpurea orvosi hatására. Már a skót doctor is megfigyelte, hogy a digitalis készítmény “…lassú pulzust okoz, akár percenként 35 szívütéssel, hideg verejtéket, görcsrohamokat, ájulást, sőt halált”.

Korunk orvostudománya ezeket a megfigyeléseket megerősítette és fel is használta, így a szívműködés lassító hatást is, kiváltképp szapora kamrai frekvenciával járó pitvarfibrilláció esetén. A digoxin okozta halálozás lehetőségéről az Európai Kardiológusok idei Kongresszusán Manesh Patel a Duke University Health System, Durham Interventional laboratóriumának igazgatója beszélt.

“A szív kontraktilitását erősítő digoxin az egyik legősibb gyógyszerünk a szívelégtelenség kezelésére és a pitvarfibrillációban szenvedő betegek terápiájában is alkalmazzuk. Azirányban azonban még folytattak megfelelően kontrollált, randomizált vizsgálatokat, hogy a pitvarfibrillációban adott digoxin befolyásolja-e a halálozás kockázatát. A ROCKET AF tanulmányban ennek eldöntésére végeztek retrospektív pótelemzést.

A ROCKET AF kettős-vak vizsgálat, amely nem-billentyűhiba miatt fibrilláló betegekkel foglalkozik, akikneknél fokozott az agyi katasztrófa bekövetkezésének kockázata. A betegek létszáma 14 171, a vizsgálat pedig 45 ország 1 178 szinhelyén folyik. A résztvevőket randomizálták: egyik csoport alvadásgálóként warfarint, a másik csoport rivaroxabant kapott. A rivaroxaban ugyanolyan hatásosnak bizonyult az agyi katasztrófa és a szisztémás embolia megelőzésére, mint a warfarin.

Az idézett előadásban 5 239 digoxint szedő és 932 digoxinnal nem kezelt, pitvarfibrilláló beteg megfigyelésének eredményeit ismertették, mely szerint  digoxin terápia esetén az összhalálozás 22 %-kal növekedett és ugyanilyen arányban emelkedett a kardiovaszkuláris mortalitás is.

Dr. Patel azzal zárta előadását, hogy ezeket az eredményeket prospektív, randomizált vizsgálattal kell megerősíteni vagy cáfolni, de addig a klinikusoknak pitvarfibrilláció kezelése során fokozott figyelemmel kell digitalist alkalmazni.  

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.