hirdetés

Észak felé terjed a dirofilariosis

Magyarországon is egyre nagyobb számban igazolják a kutyák és macskák bőrférgességét, megjelent a szívférgesség. A köztigazda szúnyogok emberbe is beolthatják a kórokozót.

hirdetés

A globális felmelegedés hatására hazánk éghajlata is változik. Ennek a változásnak a következményeként korábban nem észlelt vagy igen ritka parazitás megbetegedések megjelenésére, gyakoribbá válására lehet számítani. Kutyákban, macskákban számos bélféreg lakhat veszélyeztetve nem csak a házi kedvencek, hanem gazdáik egészségét is. E bélférgek terjedését az évente egyszer –oltáskor- elvégzett féregtelenítés nem állíthatja meg, hiszen az nem tudja megszakítani az összes féreg szaporodási ciklusát. A Dirofilaria-fajok végleges gazdái (melyekben teljes kifejlettséget elérve szaporodni is képesek) a ragadozók, így az emberek közelében élő kutyák és macskák is. Ezek a fonálférgek indirekt fejlődésű paraziták, ami azt jelenti, hogy fejlődésükhöz köztigazdák szükségesek, ezek az ún. igazi szúnyogok (Culicidae), melyek a fertőzött állat (kutya, macska) vérében keringő féregfejlődési alakokat (mikrofiláriákat) veszik fel a vérszívás során. Hőmérséklettől függően 2-3 hét alatt a szúnyog testében kialakul a fertőzőképes lárva, amely egy újabb vérszívás alkalmával a szúnyog szájszervein keresztül jut be az új gazdaszervezetbe. A szúnyog alkalomszerűen emberbe is beolthatja mindkét (D. repens, D. immitis) parazitát.

A magyar állat- és közegészségügyi eredmények elismeréseként Budapesten tartották a 4. Nemzetközi Dirofilaria és Angiostrongylus Kongresszust (FEDAD) 2014.július 2-4 között. A 30 országból érkezett mintegy 150 résztvevő igen intenzív szakmai munkát folytatott –tudtuk meg dr. Fok Évától a FEDAD Szervezőbizottságának elnökétől. Igen fontos, hogy itt egyszerre kaphattunk képet az állatok fertőzöttségéről és a humán dirofiariosis alakulásáról, hiszen egy megelőzhető betegség térhódítását csak az állat- és humán-egészségügy szoros összefogásával lehet meggátolni. Magyar nyelven ezeknek a zoonózisoknak részletes ismertetését az Epinfo 21. évf. 24. számában (2014. június 20.) találjuk meg, tudatta dr Kucsera István a Szervezőbizottság társelnöke. A magyar kutyák bőrférgessége emelkedő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest, dr. Jacsó Olga és mtsai eredményei pedig azt mutatják, hogy a szívférgesség is igazolható Magyarországon.  Különleges meglepetés volt a dr. Simanovszky Zoltán „Szívférgesség- csak egyszerűen” magyarul már elérhető animációs filmjének angol nyelvű premiere. Ez utóbbit minden, a téma iránt érdeklődő és ugyanakkor felüdülést kereső kollega és állattartó számára melegen ajánlom.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.