hirdetés

Fájdalomcsillapítás mellékhatások nélkül

Egy amerikai-német kutatócsoportnak sikerült olyan opiátmolekulát előállítania, ami egereknél mellékhatások nélkül érte el a kívánt fájdalomcsillapító hatást.

hirdetés

Az opiátok fájdalomcsillapító hatása közismert. Mint ahogy az is, hogy mellékhatásként légzésdepressziót, székrekedést és függőséget okozhat. Az amerikai-német kutatócsoportnak által előállított PZM21 molekula egerekben mellékhatások nélkül érte el a kívánt fájdalomcsillapító hatást.

A PZM21 nevű molekula kidolgozásának előfeltételei már a 90-es években megvoltak. Akkoriban sikerült izolálni a három opiát-receptor (µ, δ, κ) génjét. Állatkísérletek azt igazolták, hogy mind az opiátok fájdalomcsillapító, mind  mellékhatásai továbbá a függőség kialakulása főleg a µ-receptorokhoz köthető.

Kezdetben a hatás és mellékhatások szétválasztása lehetetlennek tűnt. Felfedezték azonban, hogy a fájdalomcsillapítás és a mellékhatások jelátviteli útja eltér. A fájdalomcsillapítást a µ-receptorhoz kapcsolódó G-protein, a mellékhatásokat pedig a β-arrestin közvetíti. Elméletileg tehát lehetséges olyan molekularészletet találni amely kötődik a μ-receptorhoz, de a két jelátviteli útból csak az egyiket aktiválja.

Munkájuk során a kutatók számítógépbe táplálták a μ-receptor, és számos gyógyszerjelölt molekula háromdimenziós adatait, majd egy szoftver vizsgálta meg, hogy a receptor és a molekulák illeszkedését, és azt, hogy a kapcsolódásnak feltételezhetően milyen hatásai lesznek a G-proteinre vagy a β-arrestinre. mintegy 3 millió különböző molekula „kapcsolódási hajlandóságát” vizsgálták meg több mint egymillió pozícióban.

A kiválasztott molekulákból Brian Shoichet munkacsoportja 2500 molekulát vizsgált meg újra a San Francisco-i egyetemen. A legalkalmasabb 23 molekulajelölt végső elemzését az erlangeni egyetem vegyésze, Peter Gmeine végezte el, így választották ki a PZM21 nevű molekulát, amely a G-protein hatékony aktivátora, de minimális hatással van a β-arrestinre.

A PZM21-et már tesztelték egereken. Fájdalomcsillapító hatása hasonló erősségű, mint a morfiné, ráadásul tovább tart, mint a természetes fájdalomcsillapítóké. A mellékhatások viszont sokkal enyhébbek. A székrekedés, amitől sok páciens szenved az opiátterápia alatt, egyértelműen enyhült, a légzésdepresszió pedig alig volt erősebb, mint a placebo esetén. További kísérletekkel azt is igazolták, hogy a PZM21 eltérően más opiátoktól, nem okoz függőséget. Az eredményeket azonban még további tesztekkel kell megerősíteni a szer piacra kerülése előtt.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.