hirdetés

Fényterápia súlyos depresszióban

Egy új vizsgálat szerint a fényterápia nem csak a napfény nélküli téli hónapokban jelentkező affektív zavarokban, de a súlyos, nem szezonális depressziós zavarban is hatásos.

hirdetés

A nem szezonális depressziós zavarokban a fényterápia és az antidepresszáns terápia kombinációja jelentős javult eredményez. A most ismertetendő randomizált, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban az egyedüli fényterápia hatásosabbnak mutatkozott az antidepresszáns monoterápiánál. 

Mostanáig azt gondolták, hogy a fénykezelés egyedül a téli hónapokban megjelenő szezonális affektív zavarokban (seasonal affective disorder = SAD) hatásos – melynek oka valóban a napfény hiánya, mely depresszióval, szorongással és egyéb hangulati változásokkal jár. A major depresszív zavarokat legalább két hétig tartó súlyos depressziós epizódok jellemzik, lehangoltsággal, alkalmatlansággal, és nem függ össze mániás, vagy hipomán előzményekkel, sem pedig az esetleges droghasználattal. A legújabb tanulmányok szerint a fényterápia nem csak a SAD-ban, hanem az évszaktól független major depresszív zavarokban is jótékony hatású lehet.

A JAMA Psychiatry-ban 2015. november 18.-án online megjelent közleményükben Dr. Raymond Lam (University of British Columbia, Vancouver) és munkatársai kifejtették, hogy „a fényterápia hatását a téli depresszióra már régebben tanulmányozzuk, de a nem szezonális depresszió egy más típusú betegség, ilyen módon jelen kutatásunk az első placebóval ellenőrzött klinikai vizsgálat ebben a témában”. Míg a fényterápiának meg van a saját helye, de a súlyosabb esetekben kombinált kezelésre pl. antidepresszívumok adására és pszichoterápiára, pszichoterápiára és fényterápiára, vagy fényterápiával kombinált antidepresszáns terápiára van szükség.

A vizsgálatba találomra választottak be 122 beteget, akik napi 30 perces fényterápiát, vagy egy negatív-ion generátorból szolgáltatott azonos időtartamú placebo fényterápiát illetve fluoxetin (napi 20 mg) és fényterápia vagy fluoxetin és placebo fényterápia kombinációját kapták. Ilyen módon mind a négy vizsgálati csoportba nagyjából 30-30 beteg került. A betegek mindegyikének a vizsgálat kiindulásakor legalább 20-as, vagy magasabb volt a Hamilton Depressziós Skálán mérhető pontértéke. A jelenlegi major depressziós zavar a placebo csoportban átlagosan mintegy 45 hete tartott, de a kombinációs csoportban akár 90 hetes tartamot is elért. Minden kezelési csoportban a 0. héten a Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) nagyjából 22-nek adódott. A vizsgálat nemzetközi regisztrációja az NCT00958204 szám alatt található.

A fénykezelés egy napi 30 perces expozíciót jelentett lehetőleg rögtön a reggeli ébredés után egy fluoreszcens fénydobozban. A negatív-ion generátort úgy módosították, hogy halkan zümmögött, de ionokat valójában nem bocsájtott ki. 8 hét után a betegek MADRS értéke a kiinduláshoz képest lényegesen növekedett a fénykezelés plusz fluoxetin csoportban a többi csoporthoz képest. Adataik a következők: 

 

A megfelelő válasz eléréséhez szükséges kezeltek száma (number needed to treat = NNT) a kombinációs kezeléssel 2,4 volt a placebóhoz képest, a remisszióhoz szükséges NNT a kombinációval 3,5 volt a placebóhoz képest. 

A kombinációs csoportból egy beteget hospitalizálni kellett, mert 4 hetes kezelés után állapota rosszabbodott, öngyilkossági szándékai voltak, bár a kutatók a változást nem tartották a kezeléssel összefüggőnek. Egyébként a kezeléssel összefüggésbe hozott mellékhatások nem különböztek lényegesen az egyes csoportok között: 54%-ban fordultak elő a placebo csoportban, 80%-ban a fluoxetin monoterápiás csoportban, 62%-ban az egyedüli fényterápiás csoportban és 51%-ban a kombinációs csoportban. A mellékhatások idővel spontán elmúltak, egy betegnél sem alakult ki hipománia.

A kutatók véleménye szerint a fényterápia szezonális depresszióban visszaállítja a cirkadián ritmust, vagy talán helyreállítja a neurotranszmitterek működési zavarát. „A nem szezonális súlyos depresszióban szintén zavart szenved a biológiai ritmus és a fénykezelés a ritmus helyreállításában segít”.

Dr. Michael Terman (Columbia University, New York City) professzor kommentárjában kifejtette, hogy a fényterápia az 1970-es évek óta használatos, de leginkább SAD kezelésére használták. Dr. Lam csoportjának érdeme, hogy multicentrikus, összehasonlító vizsgálatukban kimutatták, hogy a kombinált kezelés előnyös nem szenizális depresszióban is. Meglepő volt, hogy a standard dózisú fluoxetin nem volt hatékonyabb, mint a placebo, míg a fénykezelés a 4. héten komoly eredményekkel járt. Ez annak fényében is elgondolkodtató, hogy Dr. Lam régebbi (2006-os) megfigyelése szerint a fluoxetin és a fénykezelés egyenlő értékű SAD-ban.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. JAMA Psychiatry

3. Am J Psychiatry 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.