hirdetés

Fényvédő készítmények és melanoma: mi a bizonyíték?

A Journal of Clinical Oncology aktuális számában Greenés munkatársai egy olyan véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat kiterjesztéséről számolnak be, melynek során a résztvevők naponta használtak fényvédő készítményeket és szedtek béta-karotint táplálékkiegészítőként. A vizsgálatba1992 és 1996 között 1621 beteget vontak be, és 10 éven keresztül (1996–2006) kísérték figyelemmel a melanoma előfordulását. Az önmagában és kombinációban is alkalmazott kétféle kezelés, a fényvédő és a béta-karotin hatását is egy placebokontroll-csoporthoz viszonyították. A 4,5 éven át tartó utánkövetés során a kezelések hatását az elsődleges végpont, a bazálsejtes carcinoma és a laphámrák előfordulási gyakorisága alapján értékelték. Aktuális közleményükben a szerzők arra fókuszálnak, hogy a másodlagos végpontnak tekintett in situ és invazív melanoma milyen arányban fordult elő a vizsgálat kezdete óta eltelt 15 év alatt, és ez alapján vizsgálják azt a feltételezést, hogy „fehér bőrű felnőtteknél a fényvédő készítmények rendszeres használata csökkenti a bőr elsődleges melanomájának előfordulását, és e hatás potenciálisan akár 10 évig tarthat”. A hipotézist, miszerint az in situ és invazív melanoma együttes kockázata különbözik a fényvédőt használó és nem használó személyek között, Cox-féle regresszióelemzéssel vizsgálták. A p-érték ebben az esetben 0,051 volt. Ha az invazív melanoma kockázatát elemezték (ezt a végpontot kevésbé torzította a patológusok egyéni értékelése), a p-érték 0,045-nek adódott. Mindkét p-érték határérték-szignifikanciának felel meg. A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy „eredményeink megerősítik, hogy a fényvédő készítmény alkalmas a melanoma elleni védelemre”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Phyllis A. Gimotty és Karen Glanz
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.