hirdetés

Figyeljünk az antikoagulánsok melletti gasztrointesztinális vérzésre

A pitvarfibrilláció miatt orális antikoaguláns kezelésben részesülő betegekben az alsó gasztrointesztinális vérzés daganatot is jelezhet.

hirdetés

Dr. Peter Vibe Rasmussen (University of Copenhagen, Hellerup, Dánia) és munkatársai a dán egészségügyi regiszterekből 125.418 olyan beteg adatait elemezték, akik 1996 és 2014 között pitvarfibrilláció (AF) miatt orális antikoaguláns (OAC) kezelésben részesültek. Többségük warfarint és az egyéb K-vitamin antagonistát (VKA) kapott, de a közvetlen/új típusú orális antikoagulánsok (DOAC, NOAC) megjelenésekor ezekkel is megkezdődtek a kezelések.

Mivel megfigyelések szerint a pitvarfibrilláció miatt orális antikoaguláns kezelésben részesülő betegekben az alsó gasztrointesztinális (GI) vérzés nem csak könnyen kezelhető mellékhatás lehet, hanem daganatot is jelezhet, a komolyabb, kórházi kezelésre szoruló vérzéses betegeknek a daganatos betegség kizárására endoszkópos vizsgálatot ajánlottak fel. A fiatalabb vérző betegek 61%-a, az idősebb vérző betegek kevesebb, mint 40%-a került endoszkópiára. Általánosságban az a tapasztalat, hogy bár a A DOAC-ok sokkal jobbak a warfarinnál és a többi K-vitamin antagonistánál, de összességükben e gyógyszercsoport képviselői (bár ez egyes tagjaira ez nem igaz) valamivel több GI-vérzést okoznak, mint a warfarin. Ez egyben azt is jelenti, hogy ma már kicsit agresszívebben kell tovább vizsgálni a GI vérzéses betegeket, mint a warfarin-érában.

Az eredmények szerint az alsó gasztrointesztinális vérzés abszolút kockázata – életkortól függetlenül - 6 hónap alatt kevesebb, mint 1%, de a 65 év alattiaknál még az 1%-ot sem éri el. Viszont akiknél ez a vérzés megjelenik, azoknál 65 éves kor fölött az elkövetkező 1 évben 10-szeres, 15-szörös eséllyel igazolódik kolorektális daganat, a 65 év alattiaknál ez a kockázat 24-szeres is lehet a nem vérző betegekéhez képest. Dr. Peter Vibe Rasmussen (University of Copenhagen, Hellerup, Dánia) arra hívja fel a theheart.org/Medscape Cardiology olvasóinak figyelmét, hogy betegeiket még az antikoaguláns kezelés előtt fel kell világosítani, hogy a vér megjelenése a székletben nem csak a kezelés jóindulatú mellékhatása lehet, és ilyenkor azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost.

A kolorektális rák abszolút és relatív 1 éves kockázata pitvarfibrilláció miatt orális antikoaguláns kezelésben részesülő betegekben:

Életkor (év)

Abszolút kockázat

Relatív kockázat (RR)(95%CI)

 

≤65

3,7

24,2 (14,5-40,4)

66-70

4,9

13,8 (8,5-22,3)

71-75

4,6

10,6 (6,8-16,6)

76-80

8,1

15,3 (11,6-20,2)

81-85

5,4

10,9 (7,5-15,9)

>85

5,1

12,3 (7,9-19,9)

 A kutatók szerint a vizsgálatban nem volt elég lehetőség a DOAC-ok és a VKA-k által okozott gasztrointesztinális vérzések összehasonlítására.

 Bár egyelőre nem ismert, hogy az OAC-kal összefüggő vérzések során korábbi stádiumokban lehet-e a kolorektális daganatokat felismerni, de „valószínűleg több sikeres kezelésre van kilátás”.     

Források:

1. Stiles S. GI bleeding on oral anticoagulants in atrial fib foremost a colon cancer red flag. Medscape Medical News. February 14, 2020.

2. Rasmussen PV, Dalgaard F, Gislason GH, et al. Gastrointestinal bleeding and the risk of colorectal cancer in anticoagulated patients with atrial fibrillation. European Heart Journal ehz964. Published online February 7, 2020. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz964

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.