hirdetés

Gének szerepe a Lyme-kór kialakulásának kockázatában

Német kutatók olyan genetikai variánsra bukkantak, amely fertőzést követően a Lyme-kór kialakulására hajlamosít, és a kezelést is megnehezíti.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban március 21-én jelent meg a Helmholtz Infektológiai Központ (HZI) és a Hannoveri Orvostudományi Egyetem (MHH) kutatóinak cikke, amelyben a Lyme-kór kialakulásának kockázatát befolyásoló genetikai hajlamot vizsgálták teljesgenom elemzéssel.

“A Borrelia burgdorferi kórokozó okozta fertőzés nem mindig vezet megbetegedéshez, és a Lyme-kór még kialakulását követően is általában sikeresen kezelhető antibiotikumokkal. Azonban az érintettek egy részénél az antibiotikumos kezelés ellenére is tartós tünetek, például fáradtság, kognitív zavarok vagy fájdalom jelentkezik” - nyilatkozta Prof. Yang Li, a cikk első szerzője. “Ahhoz, hogy a jövőben további kiindulópontokat találjunk a Lyme-kór kezelésére szolgáló hatékony terápiák kifejlesztéséhez, először is fontos, hogy jobban megértsük a betegség kialakulásáért felelős genetikai és immunológiai mechanizmusokat.”

Ennek érdekében a kutatócsoport több mint 1000 Lyme-kóros beteg genetikai mintázatát elemezte, és hasonlította össze nem fertőzött személyekével. “A cél az volt, hogy olyan specifikus génváltozatokat azonosítsunk, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a betegséggel” - fejtette ki Javier Botey-Bataller, a cikk társszerzője. “Úgy tűnik, munkánkat siker koronázta, mivel valóban sikerült azonosítanunk egy különleges, eddig ismeretlen génváltozatot (rs1061632) a Lyme-kóros betegeknél. Ez a polimorfizmus a KCTD20 és az ETV7 gének eQTL-je (expression quantitative trait loci) volt, ami az mTOR-útvonal és a citokinválaszok upregulációjával, valamint alacsonyabb Borrelia-ellenes antitest-termeléssel társult.”

A kutatócsoport különböző sejtbiológiai és immunológiai vizsgálatokat végzett, hogy kiderítse, milyen konkrét élettani következményei vannak ennek a genetikai hajlamnak.

“Egyrészt ki tudtuk mutatni, hogy e génváltozat jelenlétében mérséklődtek a szervezetben zajló gyulladáscsökkentő folyamatok. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a betegeknél a Lyme-kór okozta gyulladás és a tünetek hosszabb ideig tarthatnak” - összegzett Li.

A kutatók azt is felfedezték, hogy az ezzel a génváltozattal rendelkező betegek lényegesen kevesebb antitestet termeltek a Borrelia ellen. A kutatók ezért azt gyanítják, hogy ezen betegek immunrendszere emiatt a baktériumot nem tudja hatékonyan megtámadni, így a betegség tovább tart.

“Sikerült azonosítanunk 34 különböző génlokuszt, amelyek a Lyme-kóros betegek immunválaszának szabályozásában vesznek részt szignálmolekulákon, citokineken keresztül, ezek pedig más immunmediált betegségekben, például az allergia kialakulásában is fontos szerepet játszhatnak” - mondta Botey-Bataller.

A Lyme-kór előfordulása az elmúlt évek során jelentősen megnőtt az északi félteke országaiban. A kutatócsoport feltételezi, hogy a jövőben további növekedésre kell számítani, ami az éghajlatváltozás egyik következménye: az általában enyhébb hőmérséklet valószínűleg meghosszabbítja a kullancsszezont és növeli a kullancsok elterjedési területét. Ez több kullancscsípést és ezáltal több lehetséges Lyme-kóros megbetegedést okozhat.

“Vizsgálati eredményeinkkel fontos betekintést nyerhettünk a Lyme-kór kialakulására hajlamosító genetikai és immunológiai folyamatokba. Reméljük, hogy sikerült kiköveznünk az utat a Lyme-kórban szenvedő, hosszan tartó tünetekkel küzdő betegek számára hatékony kezelések kifejlesztéséhez” - foglalta össze Li a kutatás eredményeit.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Probability of developing Lyme disease is genetically influenced, research suggests

A comprehensive genetic map of cytokine responses in Lyme borreliosis

Genome-wide analyses in Lyme borreliosis: identification of a genetic variant associated with disease susceptibility and its immunological implications

Irodalmi hivatkozás:

Javier Botey-Bataller et al, A comprehensive genetic map of cytokine responses in Lyme borreliosis, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47505-z

Hedwig D. Vrijmoeth et al, Genome-wide analyses in Lyme borreliosis: identification of a genetic variant associated with disease susceptibility and its immunological implications, BMC Infectious Diseases (2024). DOI: 10.1186/s12879-024-09217-z

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.