hirdetés

Új vizsgálati vakcina Lyme-kórra

Preklinikai vizsgálati eredmények szerint az új mRNS-alapú vizsgálati vakcina egyetlen adagjával erős T-sejtválasz és memória B-sejtes válasz váltható ki.

hirdetés

Augusztus 1-jén közölte a Molecular Therapy folyóirat a University of Pennsylvania (Perelman School of Medicine) kutatóinak közleményét, akik egy új, Lyme-kór elleni mRNS-alapú vakcina fejlesztéséről adtak hírt. Az eddigi eredmények szerint a preklinikai vizsgálatok során állati modellszervezetekben az oltóanyag megakadályozza a Lyme-kór kialakulását, és remélhetőleg hatékony eszközt jelenthet majd a Lyme-kóros esetek számának csökkentésében.

A Lyme-kórt okozó baktérium a fertőzött kullancsok csípése útján terjed az emberre, és lázat, fejfájást, fáradtságot, bőrkiütést okozhat. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre. A Lyme-kór a legtöbb esetben néhány hetes antibiotikum-terápiával sikeresen kezelhető, de egyeseknél a kezelés utáni Lyme-kór szindróma (PTLDS; post-treatment Lyme disease syndrome) alakul ki, amely hosszan tartó tüneteket, például súlyos ízületi fájdalmat és neurokognitív problémákat okozhat. Míg a kutyák számára léteznek Lyme-kór elleni oltóanyagok, az emberek számára jelenleg nincs rutinszerű használatra engedélyezett vakcina.

"A baktériumok sokkal összetettebb organizmusok, mint a vírusok, ezért nagyobb kihívást jelenthet ellenük hatékony vakcinákat kifejleszteni" - fejtette ki a cikk vezető szerzője, Dr. Norbert Pardi. "Ebben a vizsgálatban sikerült azonosítanunk egy mRNS-vakcina célpontot, amely ígéretes eredményeket mutat a B. burgdorferi fertőzés megelőzésében állatmodellekben."

A cikkben ismertetett vakcina a Pfizer és Moderna SARS-CoV-2 vakcináiban alkalmazott mRNS lipid-nanopartikulumos technológiát alkalmazza. Pardi és laboratóriuma a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi egyik olyan fehérjét azonosította, amely erős immunválasz kiváltására képes: ez a külső felszíni A fehérje vagy OspA. Az OspA a B. burgdorferi számos törzsében konzervált fehérje, ami ideális célpontot jelent a kezdeti fertőzés Lyme-kórrá történő továbbfejlődésének megakadályozására.

Állatmodelleken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az OspA-t célzó mRNS-vakcina erős antigénspecifikus antitest- és T-sejt választ vált ki egyetlen oltás után, ráadásul a vakcina erős memória B-sejtes választ váltott ki, amely jóval később aktiválódhat, és segíthet megelőzni a B. burgdorferi fertőzést még jóval a vakcina beadása után is.

“A Lyme-kóros esetszámok meredek emelkedést mutatnak az Egyesült Államokban, ami kiemeli egy ilyen oltóanyag kifejlesztésének szükségességét” - nyilatkozta Pardi. "Az mRNS technológia nagy ígéretet mutat egy olyan vakcina kifejlesztésére, amely megelőzheti a Lyme-kór kialakulását, illetve mérsékelheti a PTLDS tüneteit.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pre-clinical research indicates mRNA vaccine shows promise for reducing cases of Lyme disease

Development of an mRNA-lipid nanoparticle vaccine against Lyme disease

Irodalmi hivatkozás:

Matthew Pine et al, Development of an mRNA-lipid nanoparticle vaccine against Lyme disease, Molecular Therapy (2023). DOI: 10.1016/j.ymthe.2023.07.022

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.