hirdetés

Gluténmentes táplálkozás

Az alacsony gluténtartalmú táplálkozás előnyei a diétás rostoknak köszönhetőek, nem a glutén elvonásának.

hirdetés

A glutén a búza, a rozs és az árpa igen fontos alkotóeleme, amely a proteolitikus emésztésnek részben ellenálló fehérjéket tartalmaz, magas koncentációban prolint és glutamint. A nagyméretű glutén peptidek (pl. gliadin) nem emésztődnek meg a gyomorban, felgyűlnek a vékonybélben, kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel, befolyásolják a belek permeábilitását és megváltoztatják a belek mikrobiológiai aktivitását. Az alacsony gluténtartalmú étrendben ezen gabonákból származó rostokat egyéb élelmi rostokkal pótolják. A valóban gluténérzékenyeknek azonban vigyázniuk kell a gluténmentes ételekkel, a USÁ-ban az éttermekben a NIMA hordozható gluténmérő műszerrel ellenőrzött 5624 féle, gluténmentesként kínált étel 32%-ában legkevesebb 20 ppm (ezredrész) glutént mértek (Brooks), leginkább a pizzában és a különböző tésztákban találtak glutént.

A gluténmentes élelmiszer nem feltétlenül egészségesebb, hiszen sok esetben jelentősen kevesebb rostot és természetes tápanyagot tartalmaz. Ezért szükséges a gluténmentes élelmiszereket táplálkozástanilag magas minőségben, élelmi rostokkal dúsítva, minimális feldolgozással előállítani. Az ilyen élelmiszerek csökkentik a gasztrointesztinális diszkomfortot, és a bél mikrobiota megváltoztatásával segítik a testsúly megtartását.

A gluténban gazdag táplálékok elhagyásának haszna egészséges, nem gluténérzékeny emberekben alig bizonyított, mégis a társadalom széles köreiben tényként kezelik ezt a vélekedést. Alátámasztására vagy elvetésére tervezték dán kutatók a Nature Communications-ban 2018. november 13-án online megjelent vizsgálatukat, melyben az alacsony gluténtartalmú (LG) étrend hatását vizsgálták egészséges felnőttekben. A 60 résztvevő alacsonyabb: 2 g glutén/nap (LG diéta), vagy magasabb 18 g glutén/nap (HG diéta) gluténtartalmú étrendet fogyasztott 8 héten át, amit 6 hetes „kimosási” szakasz követett.

Az LG diéta megváltoztatta a bél fermentációját, csökkent az éhomi és posztprandiális hidrogén a kilehelt levegőben. Az erjedés változását a szénhidrát összetételének különbségei okozták: az LG diétában magasabb arányban volt galaktóz, rhamnóz, mannóz és galaktouronsav, és kevesebb volt az arabinóz és a xylóz, mint a HG diétában. A vizelet metabolit-vizsgálata az LG diétán lévőknél arra utalt, hogy a bél mikrobiom megváltozása miatt a rostok lebontása is megváltozott. A bélbaktériumokban 14 változást észleltek, a kisebb mérétkű búzabevitel következtében csökkent a belekben végbemenő fermentációban jelentős szerepet játszó Bifidobacterium fajok aránya. (Más vizsgálatokban is beszámoltak arról, hogy coeliákiában szenvedő betegeken és egészségeseken a 4 hétig tartó gluténmentes diéta csökkenti a Bifidobaktériumok mennyiségét. A búzával nem táplálkozó természetes népekkel (pl. Hadza törzs Afrikában) való összehasonlítás során megállapították, hogy a nyugati életstílus miatt vannak jelen a gyulladáscsökkentő Bifidobaktériumok a bélben, ami kompenzálja a különböző nehezen emészthető búzapeptidekből származó immunogén hatásokat.) Az LG diéta – nem mellesleg – egy kicsi, de statisztikailag kimutatható testsúlycsökkenéssel járt(0,8 kg ± 0,3 kg). Ez valószínűleg nem csak az étvágy megváltozása, hanem a megnövekedett termogenezis, vagy a megnövekedett zsíroxidáció miatt történt, ami összefügghet azzal, hogy megváltozott a mikrobiota triptofán-lebontási útvonala.

Az alacsonyabb gluténtartalmú étrenden lévőknél ritkább volt a felfúvódás, jobb volt a közérzetük, és testsúlyuk is kismértékben csökkent a magas gluténtartalmú (HG) étrenden lévőkéhez képest. A vizsgálat vezetője, Dr. Oluf Pedersen (University of Copenhagen) szerint „a vastagbél mikrobiom összetételének és a fermentációnak a megváltozása nem feltétlenül vagy nem csak a kisebb gluténtartalom, hanem részben a rostok mennyiségi változása miatt következik be. A magas gluténtartalmú étrend (HG-diéta) búzából és rozsból származó xylóz és arabinóz  tartalma helyett az LG-diétában a zöldségekből, bogyófélékből, és egyéb gabonákból származó galaktóz és mannóz van.

A szerzők ugyanakkor megjegyezték, hogy az ilyen típusú vizsgálatokat nem lehet „vakon” végezni, ezért nehéz megmondani, hogy az LG diéta mellett észlelhető közérzetjavulás, illetve a felfúvódás csökkenése valóban a megváltozott mikrobiom és fermentáció következménye-e, vagy csak placebohatás. Dr. Pedersen végül elmondta, hogy tartós bélpanaszok esetén meggondolandó egy két hónapos LG diéta, és hozzátette: „egészséges felnőtteknél nincs tudományos bizonyíték arra, hogy 100%-ban ki kellene hagyni a glutént.”

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Medical News > Conference News > ACG 2018

3. Nature Communications

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.