hirdetés

Hiperglikémia-csökkentő gyógynövény

A Tianqi nevű kínai növényi eredetű táplálékkiegészítő egy újonnan megjelent tanulmány szerint lassítja a csökkent glükóztolerancia diabétesszé alakulását. 

hirdetés

A betegek gyakran fordulnak étrendkiegészítő készítményekhez –gyógynövényekhez, vitaminokhoz, ásványianyagokhoz- egészségügyi gondjaik kezelésére. A felnőttek 18% használt már valamilyen formában olyan étrendkiegészítőt, ami nem vitamin és nem ásványianyag-termék. A diabétesz megelőzésében és kezelésében fontos szerepet játszik a hiperglikémia csökkentése, és ennek a diétával való elősegítése általánosan elfogadott. És valóban, az egészséges táplálkozás irányába történő életmódváltás számos esetben egyértelműen csökkenti a diabétesz kialakulását. Sőt megnövekedett inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma és kezdődő diabétesz esetén a szakmai ajánlások is az életmódváltást, a rendszeres testmozgást javasolják első lépésként. Az étrendkiegészítőként számontartott  gyógynövény-készítmények már évezredek óta alapvető részét képezik a kínai és az ajurvédikus orvoslásnak.

Ebben a friss, randomizált, placebo kontrollált kínai kísérletben Lian és mtsai bemutatták, hogy a Tianqi nevű, 10-féle gyógynövényből álló készítmény - a placebóhoz képest- 32%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz 1 éven belüli előfordulását a csökkent glükóztoleranciájú betegek körében és a biztonsági mutatókban nem történt változás.

A résztvevőket véletlenszerűen, kettős vak módszerrel osztották két, egyenként 210 fős csoportba. Minden beteget azonos életstílusbeli tanácsokkal láttak el. Az egyik csoport Tianqi-t, a másik placebót kapott 12 hónapon keresztül. Háromhavonta orális glükóztolerancia-teszteket végeztek, hogy megállapítsák a diabétesz fejlődésének mértékét vagy a normál glükóz-tolerancia visszaállását. Elsődleges végpontként a csökkent glükóz-tolerancia 2-es típusú diabéteszbe való fordulását jelölték ki. A páciensek testsúlyát és testtömeg-indexét állandó megfigyelés alatt tartották, és figyelték a mellékhatások esetleges fellépését is.

A 420 csökkent glükóztoleranciájú résztvevőből 389-en fejezték be a vizsgálatot (198-an a Tianqi-, és 191-en a placebócsoportból). A 12 hónapos megfigyelés végén a Tianqi-csoport 36 résztvevőjénél (18,18%), míg a placebocsoportban 56 személynél (29,32%) állapítottak meg diabéteszt (P=0,01). A két csoport között szignifikáns különbséget észleltek a normál glükóz-toleranciájú betegek számában (Tianqi: n= 125, azaz 63,13% míg a placebócsoportban: n=89, azaz 46,60%). Cox –féle kockázatszámítási modellel végzett analízis szerint a Tianqi 32,1%-kal csökkentette a diabétesz kockázatát a placebóhoz képest. A megfigyelési időszakban nem észleltek jelentős mellékhatást a Tianqi szedése mellett. Nem mutatkozott statisztikai különbség a Tianqi- és a placebócsoport tagjainak testsúly- és testtömegindex-változásában a vizsgálat 12 hónapja alatt.

A Tianqi kapszulával történő 12 hónapos kezelés szignifikánsan csökkentette a csökkent glükóz-toleranciájú betegek körében a 2-es típusú diabétesz kialakulását, és ezen növényi táplálékkiegészítő szedése biztonságosnak bizonyult.

Kommentár: Az interneten, a boltokban és a patikák polcain számos további növényi alapú, és ezért természetesként reklámozott táplálékkiegészítőt találhatunk, melyek a hiperglikémiára gyakorolt kedvező hatásukkal kecsegtetnek, ezen állítások tudományos alátámasztása azonban igencsak hiányos. Nahas és Moher 8 természetes készítmény (fahéj, króm, vanádium, rostok, zöld tea, keserű dinnye, görögszéna, és gymnema) hatásosságának bizonyítékait vizsgálta. Ezen termékekkel kapcsolatos tanulmányok általában kis esetszámúak, az eredményeik pedig gyengék vagy egyáltalán nincsenek is. Ez nem azt jelenti, hogy nincs bennük lehetőség, hanem azt, hogy további kutatások szükségesek. Nagyobb aggodalomra az adhat okot, hogy esetenként ténylegesen csökkentik a vércukor szintet, ugyanakkor nem tudunk semmit arról, hogy milyen hatást váltanak ki más gyógyszerekkel együtt alkalmazva.

A betegek hajlamosak azt gondolni, hogy egy növényi alapú készítmény nem okozhat semmiféle kárt, hiszen ezek a termékek „teljesen természetesek”. Ha egy készítmény valóban lényegesen csökkenti a glükózszintet, és orvosi felügyelet nélkül alkalmazzák és közben más vércukorszintet csökkentő gyógyszereket vagy egyéb hiperglikémia-elleniként reklámozott  szereket szednek, a hipoglikémia kockázata megnő. Az egyik legfőbb baj, hogy a vény nélkül kapható termékek hatóanyag-tartalma kiegyensúlyozatlan. Az aktív összetevő mennyisége növényről-növényre, de akár ugyanazon gyökér vagy levél különböző részei között is változhat az aktív összetevő mennyisége. Ha így van, egy kapszulányi táplálékkiegészítő készítmény összetétele és hatása nem lesz azonos dobozban talaálható másik kapszuláéval. Lian és mtsai által végzett tanulmányban a Tianqi kapszulák kémiai összetételét gondosan megvizsgálták, és a dózisokat standardizálták, ám az ilyen fokú elővigyázatosság tömegtermelt készítmények esetében egyáltalán nem jellemző.

 

Forrás: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.