hirdetés

Így hasznos a láz

Az Immunology tanulmánya feltárja a láz kedvező hatását biztosító molekuláris mechanizmus egy újabb elemét, a hősokk-fehérjék kettős szerepét.

hirdetés

A láz evolúciósan konzervált válaszmechanizmus, ami a fertőzés leküzdésében túlélési előnyt biztosít, ezért a szakmai ajánlások csak a szervezetet már megterhelő, 39 fok feletti testhőmérséklet esetén javasolják a lázcsillapítást. Habár a láz kialakulása és a túlélés szoros összefüggést mutat (Matthiew Kluger és munkatársai: Role of Fever in Disease), és bizonyított, hogy az 1–4 fokos testhőmérséklet-növekedés sokféle fertőzés leküzdésében segít (Sharon Evans és munkatársai: Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat), az akut gyulladásos válasz összetevői közül talán még ma is a láz mechanizmusát értjük a legkevésbé.

A láz kialakulásában az első lépés az endogén pirogének (interleukin-1β, IL-6, tumor nekrózis faktor-α, interferon-α, -β és -γ, valamint prosztaglandinok) felszabadulása a fertőzés helyén, amik a hypothalamust elérve kiválták a testhőmérséklet-emelkedést. Ismert, hogy ezt követően a véráramban keringő limfociták összegyűlnek a limfoid szervekben és a gyulladt szövetekben, azonban a limfocita-toborzás molekuláris mechanizmusát eddig nem sikerült kielégítően feltárni. Az Immunity című szaklap tanulmánya most bemutatja, hogy milyen molekuláris mechanizmus áll a limfocita-toborzás: az immunsejtek érfalhoz tapadása, majd azoknak a gyulladt szövetbe történő átlépése (majd itt a bakteriális fertőzés felszámolása) hátterében.

Mint ChangDong Lin és munkatársai egérkísérletek alapján bemutatják (Fever Promotes T Lymphocyte Trafficking via a Thermal Sensory Pathway Involving Heat Shock Protein 90 and a4 Integrins): a hőmérséklet-növekedés hatására a T-sejtek hősokk-fehérjék előállításába kezdenek, amik már eddig is ismert módon védik a sejtet a magas hőmérséklet káros hatásaitól, másrészt azonban a hősokk-fehérjék (Hsp90) a sejtmembrán belső felszínéhez is eljutnak, ahol egy speciális membránfehérje-osztály (a4 integrinek) tagjainak citoplazmába lógó farokrészéhez kapcsolódnak. A hősokk-fehérjékkel kapcsolódott integrinek ezt követően összecsapzódnak, és olyan komplexeket hoznak létre, amelyek révén a T-sejtek képesek az érfalhoz tapadni, és átjutni azon. Az integrin-komplexek a továbbiakban egy sejtmigrációt fokozó jelátviteli út (FAK-RhoA: fokális adhéziós kináz és Ras homológ géncsalád A) aktiválásával segítik a T-sejteknek a másodlagos limfoid szervekhez és a fertőzés helyére történő migrációját is. A szerzők hozzáfűzik: az a4 integrinek a veleszületett immunrendszer egyes sejtjeiben, így a monocitákban is kifejeződnek, így elképzelhető, hogy a láz a monociták migrációját is a hősokk-fehérjék és az a4 integrinek kapcsolódása révén segíti elő.

Mivel a gyulladásos válaszon felül az a4 integrinek fontos szerepet játszanak a bél immuno-homeosztázisában és egyes betegségek, így a gyulladásos bélbetegség, a rák, valamint a sclerosis multiplex kialakulásában is, a jövőben a most felfedezett Hsp90–a4 integrin-tengely működésének elősegítése (a Hsp90-expresszió fokozása az immunsejtekben) segítheti a gyulladás és a rák elleni harcot, míg a Hsp90–a4 integrin-tengely működésének gátlása a krónikus gyulladások és az autoimmun betegségek elleni küzdelem módszere lehet.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.