hirdetés

III. Richárd angol király genetikája

III. Richárd néhány éve kiásott holttestének vizsgálata arra derített fényt, hogy az uralkodó intesztinális parazita fertőzéstől szenvedett. Holtteste fellelése nyomán genetikusok igen részletes örökléstani vizsgálatokat terveznek.

hirdetés

Az 1483 és 85 között uralkodó III. Richárd angol király földi maradványait 2012-ben Leicester városában találták meg egy autópark területén. A Rózsák Háborúja során, 1485-ben vesztette életét Leicester közelében, a Bosworthi csatában. III. Richárd volt az utolsó angol király, aki csatában halt meg, halálával Angliában lezárult a középkor időszaka. Az ásatások részleteit az Antiquity szakfolyóirat közölte.

A púposnak leírt embert Shakespeare drámája elszántan gonosznak ábrázolja. Vas István fordításában így vall: ”Úgy döntöttem, hogy gazember leszek”. Uralkodása két évig tartott és a végső ütközetben több főnemes magára hagyta, egyikük pedig átállt az ellenfél oldalára.

Holttestét néhány éve ásták ki egy autópark földjéből. A szakértőket is meglepte, hogy a sírban intesztinális parazita fertőzést találtak.A koponyán kívül a medence csontokat valamint a bordákat emelték ki a sírból és gondosan elemezték a király földi maradványai körül a talajt is.  A belek körüli talajt a szakértő munkacsoport külön gonddal vizsgálta és bélparazita (Ascaris lumbricoides) fertőzést állapított meg.

Az orsóféreg petéi egyértelműen fölismerhetők  és a Lancet-ben közölt tudományos dolgozatban a szerzők azt is leírják, hogy  a peték a gyomor-bélrendszer elhelyezkedésének megfelelő területen voltak, a koponya régiójában ilyen leletre nem bukkantak. Az említett orsóféreg a széklettel szennyezett kézről kerülhetett az uralkodó ételébe. A vizsgálatok arra is fényt derítettetk, hogy a királynak szánt húsételek készítésekor gondosan jártak el, mert a földi maradványokban nem találtak olyan maradványokat, amelyek a nemesek által abban az időben fogyasztott marha-, disznóhúsokban vagy a halakban fordulhattak elő.

Az újabb vizsgálatok terveit tavaly február 4-én ismertették. A téma a rendkívüli lelet genetikai tanulmányozása. A tanulmány vezetője Dr. Turi King, a Leicesteri Egyetem genetikai részlegének vezetője. III. Richárd genomjának megismerése nem csupán az esetleges genetikai betegségeire deríthet fényt hanem olyan érdekességekre, hogy milyen színű volt a király haja vagy szeme, és a rohamléptekkel fejlődő genetika további részleteit is tisztázhatja.

Különleges lehetőség a genetikai kutatás számára az is, hogy a sokszáz éve halott uralkodónak van ma is élő leszármazottja. Michael Ibsen anyai ágon rokona III. Richárdnak és mitokodriumainak DNA elemzése genetikai bizonyítékát is adta ennek a rokonságnak.

Csak néhány ilyen pédát ismerünk, amikor valakinek vagy valakiknek a családfája genetikailag is ilyen távoli múltból származó ősökre vezethető vissza. A legismertebb Ötzi, a tiroli férfi, akinek DNS-ét részletesen tanulmányozták és a hírek szerint Tirolban 19 genetikai leszármazottját sikerült azonosítani, de ők már sokfajta elágazódást képviselnek, míg Mr. Ibsen egy királyi család egyetlen ismert leszármazottja.                                                                                                                                           

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.