hirdetés

Ileocecalis reszekció korai Crohn-betegségben

A jelenlegi, az ileocecalis reszekciót a bonyolult Crohn-betegségre fenntartó paradigmát kérdőjelezi meg egy új kutatási eredmény, mely szerint a műtét első vonalbeli lehetőség a korai Crohn-betegségben.

hirdetés

Az ileocecalis reszekciót a legtöbb klinikus a gyógyszeres kezelésre refrakter vagy intoleráns Crohn betegek számára „tartja fenn”, de az European Crohn’s and Colitis Organisation idei kongresszusán Dr. Manasi Agrawal (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York) által bemutatott eredmények szerint az ileocecalis reszekció első vonalbeli terápiás lehetőség lehet korai ilealis vagy ileocecalis Crohn-betegségben, ugyanis a műtéten átesett betegek fele 5 évvel a műtét után sem igényel gyógyszeres kezelést.

Ezek az adatok összhangban vannak a 2017-es LIR!C tanulmány adataival, amelyben szűkülettel nem rendelkező ileocecalis Crohn-betegségben szenvedő ileocecalis reszekciós és anti-TNFi (tumor nekrózis faktor inhibitor) terápiája 1 év elteltével hasonló kimenetelt mutatott. A vizsgálat 5 éves adatainak retrospektív elemzése tovább erősítette, hogy az ileocecalis reszekció lehetséges első vonalbeli választás lehet a Crohn-betegség bizonyos eseteiben. A reszekción átesett betegek 26%-a kapott anti-TNFi terápiát, míg a csak anti-TNFi terápiát kapók 38%-a. A reszekciós csoportban egyetlen betegen sem szorult későbbi műtétre, míg ez az arány az anti-TNF-kezelésben részesülőknél 48% volt.

Dr. Agrawal és munkatársai nagyobb mintán szerették volna meghatározni, hogy az ileocecalis reszekció jobb eredményeket kínál-e a betegek számára, mint az anti-TNFi terápia alkalmazása.

Eredményeik 16.443 a dán nyilvántartásokban szereplő, 2003 és 2018 között diagnosztizált ileális Crohn-betegségben szenvedő felnőtt adatainak elemzésén alapulnak. A vizsgálati időszak során Crohn-betegséggel diagnosztizált 16.443 beteg közül 1279-nek volt ilealis vagy ileocecalis betegsége, és 581 (3,5%) estek át reszekción, és 698-an (4,2%) részesültek anti-TNFi-index terápiában a diagnózistól számított 1 éven belül.

A két csoport eredményeinek összehasonlításakor meghatározták, hogy a betegek az ileocecalis reszekcióban részesült betegek 5 évvel a műtét milyen arányban kapnak immunmodulátoros vagy anti-TNFi-kezelést, vagy vannak gyógyszeres kezelés nélkül.

Az elsődleges kimenetel a CD-vel kapcsolatos kórházi kezelés, szisztémás kortikoszteroid adás, CD-vel kapcsolatos műtét és perianális CD diagnózis volt. Crohn-betegséggel összefüggő kórházi kezelés, szisztémás kortikoszteroid-kezelés, Crohn-betegséggel összefüggő műtét vagy perianális Crohn-betegség az ileocecalis reszekción átesettek közül 273-nál fordult elő, az anti-TNFi-terápiát kapóknál pedig 318 betegnél, ami 33%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a reszekciós csoportban. Az ileocecalis reszekción átesett betegek 50,3%-a 5 évvel később nem kapott kezelést; 47,5%-a kapott immunmodulátort, 17,1%-a anti-TNFi terápiát.

A reszekció statisztikailag szignifikánsan csökkenti a szisztémás kortikoszteroid-használat kockázatát, 0,71-es korrigált kockázati arány mellett (95%-os konfidencia intervallum, 0,54-0,92). Nem találtak statisztikailag szignifikánsan csökkent kockázatot a Crohn-betegséggel összefüggő kórházi kezelés (aHR, 0,79; 95% CI, 0,61-1,01) vagy a perianális Crohn-betegség diagnózisa (aHR, 0,70; 95% CI, 0,38-1,30) esetében. Az adatokat a demográfiai és klinikai változók, például életkor, nem, a kezelés éve, az indexkezelést megelőző évben történt kórházi vizitek száma alapján igazították.

Összehasonlítva az 5 éves korban nem részesült reszekciós betegek arányával, akik nem kaptak kezelést, immunmodulátorokat vagy anti-TNFi terápiát, nincs adat azoknak a betegeknek az 5 éves kimeneteléről, akik elkezdték az anti-TNFi kezelést, de a betegek jellemzően folytatják, hacsak nem intoleránssá válnak, vagy a válasz sikertelen lesz – mondta Dr. Agrawal.

Willem Bemelmen, MD, az Amszterdami Egyetem kolorektális sebésze, aki moderátorként szolgált az előadás után a következőket mondta: "Ezek az eredmények paradigmaváltáshoz vezethetnek a Crohn-betegségben szenvedő betegek kezelésében. A korábbi tanulmányok korai jelzéseket adtak arról, hogy a műtét A Crohn-betegség előnyös lehet a betegek számára, de most ezekkel a nagyobb léptékű adatokkal, sok beteggel végre meggyőzhetjük a gasztroenterológusokat, hogy küldjék be a betegeket korai műtétre."

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/989267

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.