hirdetés

Javul-e laparoszkópos antirefluxműtét után az életminőség, ha a betegség tünetei gyógyszerrel is jól befolyásolhatók?

Célkitűzés. Gastrooesophagealis reflux betegségben az életminőség javítására egyaránt eredményes a gyógyszeres kezelés és a laparoszkópos antirefluxműtét. A nem kellően hatásos vagy mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelést követő sebészeti beavatkozás után várhatóan javul az életminőség, célunk annak első ízben történő meghatározása volt, hogy igaz-e ez akkor, ha a gyógyszeres kezelés eredményes, a beteg mégis műtét mellett dönt (a beteg kérésére kerül sor sebészeti beavatkozásra).

Módszerek. Adatbázisunk retrospektív áttekintése során (1999–2003, n=313) 60 olyan esetet találtunk, amikor a laparoszkópos antirefluxműtét a beteg kérésére történt. A betegeket a műtét előtt, a gyógyszeres kezelés ideje alatt és a műtét után 6 hónappal két általános életminőségi kérdőív (Short Form 36 és Psychological General Well-Being index) és egy gasztrointesztinális tüneti kérdőív (Gastrointestinal Symptom Rating Scale) kitöltésére kértük fel.

Eredmények. Az összes kérdőívet minden időpontban 28 beteg válaszolta meg: 31 férfi, 7 nő (átlagéletkor 42 [15–66] év). A gyógyszeres kezelés alatt regisztrált preoperatív pontszámok a sebészeti beavatkozást követően jelentősen javultak: a Short Form 36 által meghatározott fizikális összpontszám medián értéke 52,0-ről 54,0-re (p=0,034), a mentális összpontszám medián értéke 51,0-ről 56,0-ra (p=0,020); a Psychological General Well-Being összpontszámának medián értéke 78,0-ról 90,0-re (p=0,0001); a Gastrointestinal Symptom Rating Scale összpontszámának medián értéke 2,13-ról 1,73-ra (p=0,0007), a refluxot jelző pontszám pedig 2,50-ről 1,00-re (p<0,0001).
Következtetés. A laparoszkópos antirefluxműtét akkor is nagyban javítja a refluxos betegek életminőségét, ha a tünetek gyógyszeres kezeléssel is jól kontrollálhatók. Noha tanulmányunk nem összehasonlító jellegű, és viszonylag rövid a követési idő is, véleményünk szerint a laparoszkópos antirefluxműtét lehetőségét akkor is érdemes mérlegelni, ha a gyógyszerek hatásosnak bizonyulnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Richard S. Gillies, Jane M. Stratford, Michael I. Booth és Thomas C.B. Dehn
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.