hirdetés

Késői leukémia az emlőrák kezelése után

A leukémia 10 éves incidenciája az emlőrák adjuváns kemoterápiája után mintegy 0,5%; kétszer annyi, mint amennyiről a korábban megjelent publikációkban beszámoltak.

hirdetés

Több mint 20 000 olyan beteg adatait tekintették át, akik szerepeltek az USA-beli Országos Átfogó Rák Hálózat (NCCN) adatbázisában, és közülük 51-ben alakult ki leukémia a kezelést követő 10 éven belül. Azoknak a nőknek volt a legnagyobb a kockázata, akiket kizárólag kemoterápiával kezeltek – köztük mintegy hatszor olyan valószínű volt a leukémia kialakulása, mint a csak műtéttel kezelt kontroll csoportban – erről számolt be dr. Antonio Wolff, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem rákközpontjának munkatársa az éves San Antonio-i Emlőrák Szimpóziumon. „Gyakran olyan a helyzet, hogy nincs speciális okunk a kemoterápia alkalmazására, hanem ’csak úgy’ adjuk. Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert egyes betegeknek talán semmi hasznuk nem lesz ebből a kezelésből, viszont a kemoterapeutikumok toxikus hatásainak ki lesznek téve” – mondta.

Dr. Wolff és munkatársai az NCCN adatbázis 1997 és 2008 közötti adatait tanulmányozták, összesen 20 533 nőét, akiknek először volt emlőrákjuk és nyolc intézmény valamelyikében kezelték őket. A medián utánkövetési idő 5 év volt, de egyes betegeknél még a 15 éves adatok is rendelkezésre álltak.

A kohorsz mintegy felének I. stádiumú betegsége volt; legtöbbjüknek invazív duktális emlőrákja volt. Valamivel több, mint a felüknek hormonreceptor-pozitív/HER2-negatív rákja volt.

Az alapadatok közül csak életkor különbözött szignifikánsan a csoportok a között. Azok a nők, akik később leukémiások lettek, szignifikánsan idősebbek voltak a kezelés időpontjában, mint azok, akik nem lettek betegek (60 vs. 54 év, p=0,02). A leukémiás betegek 78%-a 50 évesnél idősebb volt.

Az 51 leukémiás eset közül 44 akut mieloid leukémia (AML) volt, s a betegség kezdetének medián időpontja 3,5 év volt a rákterápia után. A leukémiás esetek egyharmada olyan nőkben fordult elő, akiknek családi anamnézisében emlőrák vagy petefészekrák szerepelt.

A leukémia kialakulása nem állt összefüggésben a tumor egyetlen jellegzetességével sem. A leukémia teljes gyakorisága 1000 beteg-évre számítva 0,46 volt; a csak műtéti kezelésben részesülőkben a gyakoriság 0,16/1000 beteg-év volt, a csak radiológiai kezelésben részesülőkben 0,43, a csak kemoterápiát kapókban 0,52 és a kombinált kezelés esetén 0,54.

Öt év elteltével a leukémia kumulatív incidenciája 0,05% volt a csak műtéttel kezeltekben, 0,19% a csak besugárzást kapókban, 0,30% a csak kemoterápiás kezelésben részesülőkben és 0,32 a kombinált kezelést kapókban. Sok új leukémia eset azonban csak 5 év múltán alakult ki. Tíz év elteltével a csak műtéttel kezeltekben 0,2% volt az incidencia értéke, a csak radiológiai kezelés esetén 0,44%, a csak kemoterápiás csoportban 0,52% és a kombinált terápiában részesülőkben 0,51%.

Kockázatelemzéssel – a csak műtétes csoportot használva kontrollként – kiszámították, hogy a leukémia kockázati aránya a csak sugárkezelést kapókban 2,7 volt, a csak kemoterápiában részesülőkben 5,68 és a kombinált terápiás csoportban 5,64. Mint a számok mutatják, a sugárkezelés nem járt kockázattöbblettel, ha a kemoterápiával együtt alkalmazták.

Az eredmények jelentősen különböznek a korábbi vizsgálatokéitól. Az ezzel a kérdéssel foglalkozó legnagyobb tanulmányt 2003-ban publikálták; ebben hat vizsgálatot tekintettek át, amelyek az AML és a mielodiszpláziás szindróma gyakoriságát vizsgálták doxorubicin és ciklofoszfamid kezelés után. Abban az alcsoportban, amely antraciklin/ciklofoszfamid kezelést kapott a 8 éves kumulatív incidencia 0,24% volt – ezzel szemben a dr. Wolff-féle vizsgálatban ugyanez a paraméter 0,52%-nak adódott.

„Ne feledjük, hogy a leukémia látenciája antraciklin esetén 1–3 év, azonban az olyan alkiláló szerek esetén, mint amilyen a ciklofoszfamid is, 4–6 év, és vannak esettanulmányok, amelyek szerint még 10 év múltán is kialakulhat a betegség” – próbálta feloldani az ellentmondást dr. Wolff.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.