hirdetés

Kétszerte több férfi hal meg hirtelen szívhalállal, mint nő

Amerikai kutatók az első epidemiológiai vizsgálat színhelyén, Framingham városában vizsgálták a hirtelen szívhalál gyakoriságát, és megállapították, hogy kétszer annyi férfi fejezi be életét így, mint nő, legtöbbször előzetes panasz vagy tünet nélkül.

hirdetés

A 2. világháború után igen korán kiderült, hogy a halálozási statisztika csúcsára a kardiovaszkuláris betegségek kerültek. Az Egyesült Államok közegészségügyi szakértői ezért már 1948-ban megszervezték Massachusetts állam egyik városában azt a vizsgálatot, amely ma már harmadik generációs alapon folyik a szív- és érbetegségek epidemiológiájának tanulmányozására. Évtizedek során az ott végzett, tudományos tanulmányokból a közelmúltban végzett értékelés szerint mintegy 1200 dolgozat jelent meg.

Az eredeti Framingham-tanulmányba 5209 egészséges férfi és nő lépett be 30–62 éves korában, akik vállalták, hogy a részletes vizsgálatok után kétévenként megismétlik a teljes vizsgálatsort, hosszú életviteli, táplálkozási listák kitöltésével kiegészítve. Ezt követően 1971-ben, az eredeti résztvevők felnőtt gyermekeiből és azok házastársaiból 5124 került be a tanulmányba, és 2002-ben már a harmadik generáció került sorra: az első csoport unokáival folytatódott a megfigyelés.

Most Chicago Northwestern Egyetemének munkatársai Brittany M. Bogle vezetésével vontak be a megfigyelésbe 2294 férfit és 2785 nőt, akik az eredeti Framingham-tanulmányban, 1948 és 2001 között nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben. Ebben a populációban a megfigyelési idő (illetve 160 395 résztvevőév) alatt 375 hirtelen szívhalál történt. A vizsgálatban hirtelen szívhalálnak azt minősítették, ha a tünetek kezdetétől a halál egy órán belül beállt, és annak más szervre vonatkozó oka nem volt. A dolgozatot az American Heart Association folyóirata közölte. 

A munkacsoport a hirtelen halál esélyét kiszámolta a 45, 55, 65 és 75 éves korosztályra, és négy ismert kockázati tényező: a vérnyomás, a vérkoleszterin, a dohányzás és a cukorbetegség esetleges hatását is figyelembe vették. Összességében a férfiaknál minden kilencedik esetben volt a halálok hirtelen szívhalál, a nőknél csak minden harmincadik minősült annak. A kutatók számításai szerint a hirtelen szívhalál élettartam-kockázata a 45 éves korcsoportban a férfiaknál 10,9% (95%-os MT: 9,4–12,5%), a nőknél 2,8% (2,1–3,5%). Ugyanez az érték tíz évvel később 11,2% (9,9–12,6%) a férfiak csoportjában és 3,4% (2,7–4,1%) a nők körében. A 65 éveseknél a férfiak adata 10,1% (8,7–11,5%), a nőké 3,4% (2,7–4,2%). Végül a 75 éveseknél a férfiak esélye a hirtelen szívhalálra 6,7% (5,3–8,1%), a nőké pedig 2,4% (1,7–3,1%).

A Framingham Heart Study alanyaira vonatkozóan már korábban is volt vizsgálat a hirtelen szívhalál felbecsülése végett. Dr. Schatzkin és munkatársai ugyancsak a framinghami populációt vizsgálták, és akkor is több férfi halt meg hirtelen halállal, mint ahány nő. A különbség az volt, hogy a korábbi kockázatmérés során nem észleltek jelentős befolyású rizikófaktort a szívhalál előtti időszakban. Most viszont a 45 éves korcsoportban a 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomású résztvevők nagyobb kockázatúnak bizonyultak. Ennek megfelelően Dr. Bogle és munkatársai fölhívják a figyelmet arra, hogy a hipertónia a hirtelen szívhalál kockázatát szignifikánsan növeli, ezért ennek kezelése, gondozása igen fontos, preventív tevékenység.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.