hirdetés

Kis dózisú aszpirin csökkenti az emlőrák esélyét

Heti legalább három alkalommal szedett alacsony dózisú aszpirin vagy egyéb NSAID alkalmazása mellett kisebb arányban alakul ki emlőrák, különösen a hormonreceptor pozitív altípus.

hirdetés

Leslie Bernstein kutatócsoportja a Breast Cancer Research folyóiratban tették közzé alacsony dózisú aszpirin alkalmazása mellett tapasztalt eredményeiket, melyek kiindulási alapját egy korábbi, egérkísérleti tanulmány adta (Sushanta Banerjee, Laboratory Investigation, 2015). Ezen korábbi vizsgálatban in vitro és in vivo is bebizonyították, hogy kis dózisú aszpirin képes a tumorsejteket eliminálására és megakadályozza azok proliferációját, valamint azt is igazolta, hogy alacsony dózisú aszpirin rendszeres adagolása mellett a kísérleti állatok kevésbé fogékonyak az emlődaganatos sejtekkel történő expozícióra.

A kutatás betegpopulációját a California Teachers Study (Kaliforniai Tanárok Tanulmánya) keretein belül besorolt egyének tették ki, akik 1995-1996 között nyilatkoztak családi anamnézisükről, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) szedéséről, hormonháztartásuk jellegzetességeiről, valamint egyéb környezeti és életmódbeli szokásaikról. Közülük 2006-2007 között több mint 57 ezren nyilatkoztak aktuális állapotukról, mely többek között kitért daganatos betegségek meglétére is.

A rendelkezésre álló adatok statisztikai elemzése kimutatta, hogy azon resztvevők körében, akik heti legalább 3 alkalommal szedtek alacsony dózisú aszpirint vagy egyéb NSAID-ot, 16%-kal kisebb arányban fordult elő emlőrák, mint a gyulladáscsökkentőt kisebb gyakorisággal szedőknél. A tanulmány kitért az emlőrákok szövettani altípusainak vizsgálatára is, mely szerint rendszeres alacsony dózisú gyulladáscsökkentő szedés mellett leglátványosabban a hormonreceptor pozitív (ösztrogén receptor pozitív) és Her2 negatív daganatok aránya csökkent (20%-os csökkenés). Ezen pozitív hatás hátterében nem kizárólagosan gyulladáscsökkentő hatás állhat, hanem feltehetően az aszpirin gyenge aromatáz-inhibitor hatása is szerepet játszik; ennek hatására ugyanis a hormonreceptor pozitív emlőrákos sejteket a vérben eliminálódnak.

Ugyan az eredmények látványosak, a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy az eddigi tapasztalatok még csak gyermekcipőben járnak és az alacsony dózisú aszpirin rendszeres szedése emlőrák prevenciójának céljából még nem ajánlható.

 

Forrás: 

1. Medical News Today

2. Breast Cancer Research

3. Medical News Today

 

 

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.