hirdetés

Kivonnák az európai piacról a flupirtint

A PRAC kezdeményezte a nem-opioid fájdalomcsillapítók közé tartozó flupirtin hatóanyag európai piacokról történő kivonását.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) véleménye szerint a flupirtin alkalmazásának kockázatai meghaladják a használatából származó előnyöket, különös tekintettel a hatóanyag májkárosító hatására. Az előzményekhez tartozik, hogy 2013 márciusában a német Szövetségi Gyógyszer és Orvostechnikai Eszközök Intézete (BfArM) felülvizsgálatot kezdeményezett a flupirtint tartalmazó gyógyszerek ellen a 2001/83/EK irányelv 107i cikke alapján, mivel egyre több esetben jelentettek gyógyszer-indukált májkárosodással (DILI - drug-induced liver injury) járó eseteket, melyek a májenzimek szintjének egyéb tünetekkel nem járó emelkedésétől egészen a halálos kimenetelű vagy transzplantációt igénylő májelégtelenségig terjedtek. A 107i cikkre hivatkozás már jelezte, hogy nagy a baj, mert ez a cikk a sürgős, uniós érdekű bejelentésekről rendelkezik.

A flupirtin egy szelektív neuronális káliumcsatorna nyitó (SNEPCO) szer, amely úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a fájdalmas állapotokhoz vezető túlzott elektromos aktivitást. Emellett funkcionális N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptor antagonistaként is működik. Az Európai Unióban 1984 óta engedélyezett az opioidok és nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) alternatívájaként, akut és krónikus fájdalom (például fájdalmas izomfeszülés, tenziós fejfájások, daganatos fájdalom, dysmenorrhoea és baleset vagy ortopédiai műtét vagy sérülések utáni fájdalom) csillapítására.

A flupirtin az Európai Unió területén 100 mg-os azonnali hatóanyagleadású kapszula, 400 mg-os módosított hatóanyagleadású tabletta, 75 és 150 mg-os végbélkúp, valamint oldatos injekció (100 mg) formájában kapható, de Magyarországon csak a 100 mg-os kemény kapszula érhető el (Flupizen). A szájon át alkalmazott és a végbélkúp gyógyszerformák általában az akut és krónikus fájdalom csillapítására, míg az injekció gyógyszerforma az akut (például posztoperatív) fájdalom rövid távú kezelésére javallt. A flupirtin WHO által meghatározott napi adagja (DDD) szájon át történő alkalmazás esetén 400 mg. A maximális napi adag nem haladhatja meg a 600 mg-ot. A kezelés időtartamát általában a gyógyszer felírójának kell meghatároznia egyedi alapon.

A flupirtint tartalmazó gyógyszerek jelenleg az Unió alábbi 11 tagállamában engedélyezettek, kizárólag orvosi rendelvényre: Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Szlovákia. A 100 mg-os azonnali hatóanyagleadású kapszulák minden tagállamban forgalomban vannak. A többi hatáserősség és gyógyszerforma csak Németországban kapható (Katadolon Zapfchen, Trancopal Dolo, Trancolong, Flupirtinmaleat, Flupin, Dolokadin, Flupigamma, Flupigil, Miflumal, Flupivil, Flupsadim, Fluporol, Flupizen). A legtöbben Németországban kaptak flupirtint, és ez a szám egyenletesen nőtt, például a 2001. év folyamán 7,9 millió DDD-ről 28,1 millió DDD-re. Érdekes, hogy noha csak Németországban engedélyezett, a 400 mg-os módosított hatóanyagleadású tabletta a legtöbbször felírt gyógyszerforma az Unióban 2007 óta.

A német nemzeti illetékes hatóság (BfArM) megállapítása szerint a flupirtinnel összefüggésben bejelentett (feltehetőleg idioszinkráziás) hepatotoxicitási reakciók száma egyre növekedett. Összesen 330 máj- és eperendellenességet jelentettek a forgalomba hozatalt követően, amelyből 49 májelégtelenség volt, ebből 15 eset halálos kimenetelű volt vagy májátültetést igényelt.

Ezért a 2013-as felülvizsgálati eljárást (EMEA/H/A-107i/1363) követően a flupirtin alkalmazására több korlátozó intézkedés is bevezetésre került.

A javasolt korlátozások értelmében a hatóanyagot tartalmazó fájdalomcsillapítókat csak olyan felnőtt betegek akut fájdalmainak csillapítására szabad használni, akik nem szedhetnek más hatóanyagokat, például nem-szteroid gyulladásgátlókat és gyenge opioidokat, ám a kezelés így sem tarthat tovább 2 hétnél. Ezen felül javasolták a májfunkciók heti ellenőrzését, illetve az EMA olyan vizsgálatok lefolytatását is kérte, hogy a fent említett javaslatokat valóban betartják-e a klinikai gyakorlatban, valamint hogy a korlátozások valóban elősegítik-e a májkárosodás kialakulásának kockázatát.

A flupirtinnel kapcsolatos új felülvizsgálati eljárás 2017 októberében ismét a német hatóság kérésére indult meg az Európai Parlament és a Tanács (2001/83/EK) Irányelve az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről (2001. november 6.) 31. cikke alapján. (Az irányelv ezen cikke az uniós érdekű bejelentésekről rendelkezik).

A bizottság az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek biztonsági aggályainak értékeléséért is felelős, így ilyen esetekben ajánlásokat tesz. Minthogy az összes flupirtint tartalmazó gyógyszerkészítmény engedélyezése nemzeti hatáskörbe tartozik, a PRAC ajánlásai a kölcsönös elismerési és decentralizált eljárással foglalkozó koordinációs csoporthoz (emberi felhasználás, CMDh) kerülnek továbbításra, mely állásfoglalást fogalmaz meg. A CMDh az EU-tagállamokat, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát képviselő testület. Az Európai Unióban a nemzeti eljárások keretében engedélyezett gyógyszerek harmonizált biztonsági előírásainak biztosításáért felelős.

Ezen felül a PRAC kockázat minimalizálására irányuló intézkedések (RMM - risk minimisation measures), engedélyezés utáni gyógyszerbiztonsági vizsgálat (PASS - post-authorisation safety study) és gyógyszeralkalmazási vizsgálat (DUS - drug utilisation study) indítását kezdeményezte.

A forgalomba hozatali engedélyek jogosultjai által benyújtott PASS és a DUS vizsgálatok eredményei, valamint az egyedi esetekről származó jelentések bizonyítékul szolgáltak a kockázat minimalizálására irányuló intézkedések (RMM - risk minimisation measures) sikertelenségére és a májkárosodással járó esetek perzisztenciájára.

A bizottság fontolóra vette további korlátozó intézkedések bevezetésének lehetőségét is, de nem talált olyan intézkedést, mely növelte volna a korlátozásokkal szembeni adherenciát, illetve megfelelő mértékben alkalmas lett volna a májproblémák kockázatának csökkentésére.

Ezért a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a flupirtin-tartalmú készítményeket szedő betegek „komoly kockázatnak vannak kitéve, mely meghaladja a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek alkalmazásának előnyeit”, ezért a PRAC a flupirtint tartalmazó gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyeinek visszavonását javasolta február 9-én kibocsátott állásfoglalásában.

A PRAC ajánlását a kölcsönös elismerési és decentralizált eljárással foglalkozó koordinációs csoport (emberi felhasználás) fogja elbírálni, majd meghozza végső állásfoglalását.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.