hirdetés

Koffein és a férfiak reprodukciós képessége

Egy elemző tanulmány szerint a túlzott koffeinbevitel ronthatja a férfiak nemzőképességét.

hirdetés

A reproduktív korban lévő populáció mintegy 13%-a küzd nemzőképességi problémákkal, melyek mintegy 30%-át férfi fertilitási faktorok teszik ki. A férfiak ondójának minőségét számos életviteli faktor befolyásolhatja, melyek között említhetők a magas proteintartalmú, nyugatias étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, testsúlybeli jellegzetességek, fizikális aktivitás és meghatározott diéták. Az elmúlt időben az is felmerült, hogy a koffein-, illetve kávéfogyasztás is befolyásolhatja a férfiak termékenységét, mely nemcsak az ondó tulajdonságait, hanem a spermiumok épségét is befolyásolhatja. Jelen közleményben megfigyelésen alapuló tanulmányok alapján határozták meg a kávé-, vagy koffeinbevitel és a férfi nemzőképességet befolyásoló faktorok közötti összefüggést, így a spermiumok kromoszómaszámát, DNS-ük épségét, az ondó minőségét és a teherbe esésig eltelt idő hosszát.

A koffein nemcsak a kávéban, hanem egyéb italféleségekben: teában, (kólatartalmú) üdítőitalokban, energiaitalokban is megtalálható, ahogyan a csokoládéban is. Könnyen átdiffundál a biológiai membránokon, hamar szétoszlik a szervezetben, kimutatható a nyálból, az anyatejből, illetve az embrióban és a magzatban is megjelenik. Biológiai hasznosulása közel 100%-os, fogyasztást követően a vérben 15-45 percen belül éri el a maximális hatásfokát. Számos biológiai hatása között említhető a központi idegrendszeri stimuláció, fokozott katekolamin elválasztás, simaizom elernyedés, valamint a szívfrekvencia növekedése. Ugyan mérsékelt fogyasztása számos kedvező élettani hatást eredményez (kardiovaszkuláris megbetegedések elleni védelem, kedvező hatás a szénhidrát- és lipidanyagcserére), túlzott bevitele komoly egészségügyi problémákat idézhet elő.

A kávét fogyasztó férfiak körében magasabb tesztoszteron- és SHBG- (nemi hormon kötő globulin) szintek mutathatók ki, mindemellett a koffein feltehetően befolyásolhatja a Sertoli sejtek glikolitikus és oxidatív anyagcseréjét is, mely nemzőképességi problémákhoz vezethet. A koffein ezeket a hatásait egyrészt a hypothalamo-hypophysealis-gonadális tengelyen keresztül, másrészt a csírasejtekre gyakorolt direkt toxikus hatásain keresztül éri el. Az elemzett (közel 20 000 férfi adatait tartalmazó) közlemények szerint, bár a koffeibevitel az ondó minőségét nem befolyásolta, a kólatartalmú italok fogyasztása mellett kimutatható az ondó mennyiségének és koncentrációjának csökkenése. További fontos felfedezés, hogy jelentős koffeinfogyasztás mellett gyakoribb volt a spermiumok aneuploidiája, valamint a DNS törése, de más jellegű DNS sérülésekről nem számoltak be a vizsgálatot végzők. Mindemellett kimutatták azt is, hogy túlzott koffeinfogyasztás mellett a teherbeesésig eltelt időtartam is elhúzódóbb lehet. Kis vagy mérsékelt dózisban fogyasztott koffein esetében az elemzett közlemények jelentős része nem talált összefüggést a férfiak nemzőképességét befolyásoló faktorokkal.

Ugyan a fenti eredmények igen látványosak, számos további, jól megtervezett vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ezekből komoly következtetéseket vonhassunk le; a legtöbb tanulmány ugyan felmérte a fertilitást potenciálisan befolyásoló egyéb faktorok meglétét (dohányzás, közösülések gyakorisága, nemzőszervek betegségei, alkoholfogyasztás, kor és BMI), mégis további esetlegesen fennálló, fertilitást befolyásoló faktorok vizsgálatára (pl.: stressz jelenléte vagy speciális diéták) sok esetben nem tértek ki. A gyermekre vágyó férfiaknak mindenesetre érdemes tartózkodniuk a túlzott koffeinbeviteltől.

 

Forrás: Nutrition Journal

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.