hirdetés

Nem jól ítélik meg a férfiak meddőségét

Dél- ausztráliai szerzők átfogó áttekintése szerint ki kellene terjeszteni a férfi meddőség kivizsgálásában használt teszteket annak érdekében, hogy azok az összes lehetséges okot feltárják – köztük az elhízást is.

hirdetés

A fenti megállapítás alapját 24 olyan tudományos közlemény képezte, melyek elhízott férfiak infertilitásának okait elemezték. A metaanalízist dr. Jared Campbell, az adelaide-i Joanna Briggs Institute munkatársa vezette. „Eredményeink azt jelzik, hogy elhízott betegeknél a férfi meddőség kivizsgálására általánosan használt szokványos tesztek nem nyújtanak teljes képet – magyarázza dr. Campbell. – A speciálisabb módszerekkel közelebb juthatunk az infertilitás valódi okaihoz.”

A meddőségi kezelésre jelentkező férfiak rutin kivizsgálása jelenleg a spermiumok koncentrációjára és motilitására valamint az ondó térfogatára terjed ki. Dr. Campbell és munkatársai megfigyelései szerint az elhízás nem befolyásolja a felsorolt három paramétert. A spermiumok állapotát jelző más tényezők tekintetében ugyanakkor a testsúly függvényében eltéréseket tapasztaltak. Elhízottaknál növekszik azon spermiumok száma, melyekben a DNS fragmentálódott, vagy a mitokondriumok membránpotenciálja megváltozott, márpedig az ilyen spermiumok nem alkalmasak a petesejt megtermékenyítésére, illetve ha mégis, akkor az életképes utódok létrehozására. A vizsgálat megerősítette azokat a korábbi megfigyeléseket is, melyek szerint az elhízás csökkenti a nemzőképesség esélyét. „Elhízott férfiak esetében kisebb az egy mesterséges megtermékenyítési (IVF) -ciklusra eső klinikai terhességek aránya, és ugyancsak kisebb annak esélye is, hogy a terhesség élveszüléssel végződik” – mondja a vizsgálat vezetője. Ezek az eredmények egybecsengenek a populációs tapasztalatokkal, melyek azt jelzik, hogy az elhízott férfiak körében nagyobb a nemzőképtelenség aránya, mint normális testsúly esetén.

Bár mind ez ideig még nem történtek kutatások annak megítélésére, hogy a spermiumok minősége javítható-e testsúlycsökkentéssel, az állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy ez nem lehetetlen.

A reprodukciós tudományok specialistája, Robert Norman professzor szerint a fertilitási tanácsadás során ki kell térni mind a nők, mind a férfiak testsúlyára és egészségi állapotára is: „Bár korábban a nők álltak a fókuszban, a meddőségi klinikákon a férfiak számára is tanácsokat kell adni az életmódra és az étrendre vonatkozóan.”

A kutatók az ausztráliai Medical Research Week rendezvényei keretében hozták nyilvánosságra megállapításaikat, melyek a Human Reproduction Update című kiadványban fognak nyomtatásban megjelenni.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.