hirdetés

Új remény a meddő pároknak

A primer petefészek-elégtelenség miatti meddőség egy új kezelési lehetőségét dolgozták ki japán és amerikai kutatók. A még kísérletes fázisban lévő in vitro aktiválás lényege a szunnyadó tüszők érésre sarkallása.

hirdetés

A Kawasaki-beli St. Marianna Egyetem és a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban számoltak be legújabb kutatási eredményeikről, amelyek alapját a tüszőérést szabályozó molekuláris szignálok felderítésére irányuló korábbi kutatómunkájuk képezi.

A korai menopauza, azaz a 40 éves kor előtti petefészek-leállás jellemzője, hogy bár a menstruáció elmarad, a petefészekben általában még fellelhetők olyan primordiális tüszők, amelyekből megfelelő beavatkozásokkal érett petesejt nyerhető. E tulajdonságot használták ki a kutatók a korai petefészek-elégtelenségben szenvedő 27 nőbetegük (átlagéletkor: 37 év) kezelése során, aminek első lépéseként egy minimálisan invazív sebészeti beavatkozással eltávolították mindkét petefészket. A 27 nő közül 13-nál találtak reziduális tüszőt a petefészkekben, így a további beavatkozásokra e szűkebb betegcsoportban került sor.

Az eltávolított petefészkeket vékony szeletekre vágták, korábban kimutatták ugyanis, hogy a fragmentálás kikapcsolja azt a Hippo néven ismert jelátviteli utat, amely az érésnek induló tüszők számának korlátozásáért felelős. Ezzel egyidejűleg gyógyszeresen egy másik, nevezetesen a PTEN, illetve Akt proteinek közvetítette jelátvitelt is befolyásolták, korábbi kísérleteik igazolták ugyanis, hogy a PTEN fehérje működésének gátlásával és így az Akt közvetítette szignálfolyamatok aktiválásával előidézhető a szunnyadó tüszők érése. Ez a kutatók által in vitro aktiválásnak nevezett kétlépcsős eljárás a kezelt szövetmintákban jelentős mennyiségű primordiális tüsző érési folyamatát indította el.

Következő lépésben minden beteg szervezetébe visszaültettek petefészek-fragmentumokat a petevezető közvetlen szomszédságába, majd hetenkénti vagy kéthetenkénti ultrahang- és hormonszintvizsgálattal követték a tüszőérést. Follikulus-növekedést nyolc betegnél észleltek – esetükben hormonkezeléssel igyekeztek elősegíteni az ovulációt. Érett petét öt nőnél detektáltak, amelyeket leszívva in vitro termékenyítettek meg, és az embriókat négysejtes állapotban lefagyasztották.

Az öt nő közül egynél a beültetett embrió nem hozta meg a várt eredményt, terhesség nem következett be, ketten pedig még előtte állnak az embrió beültetésének. Mindazonáltal, egy asszonynál a beültetett embrió sikeresen megtapadt és növekszik, egy másik nő pedig két embrió beültetését követően kihordta a terhességet és nemrég egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Dr. Kazuhiro Kawamura, a közlemény első szerzője, aki a csecsemőt világra segítette, elragadtatással beszél a sikerről, és bízik abban, hogy az általuk kidolgozott új módszerrel a jövőben a korai menopauza által sújtott nőknek is megadathat a vágyott gyermekáldás, jóllehet a rutinszerű gyakorlattá válásig még bizonyára évek telnek el. A kutatók további munkája az invazív petefészek-eltávolítás alternatíváinak keresésére, azaz a Hippo és a PTEN közvetítette jelátviteli utak gyógyszeres befolyásolási lehetőségeinek kutatására irányul. A jövőbeli kutatások kezelendő célcsoportja a korai menopauza egyéb okokra visszavezethető eseteit – így a daganatos betegség és a kemo- vagy sugárterápia okozta petefészek-leállást –, valamint az infertilitással küzdő középkorú nőket is felöleli.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.