hirdetés

Lamarcki öröklődés a gyermekek sérülékenysége hátterében

A spermium nemcsak a DNS-ét adja át a megtermékenyülő petesejtnek, de génszabályozó miRNS-eit is, amivel az apa továbbörökíti az őt gyermekkorában érő hatásokat.

hirdetés

Az élet korai éveiben elszenvedett trauma egyes emberek esetében rossz fizikai és mentális állapotot eredményez felnőttkorban, és ez a rossz egészségi állapot továbböröklődik az utódokra is. Eddig csak egérkísérletek bizonyították, hogy a stressz egyes hatásai a spermium miRNS-szintjeinek megváltoztatása révén adódnak át az utódoknak, azonban most egy új vizsgálat kimutatta: ugyanez emberek esetében is igaz. A Translational Psychiatry című szaklapban megjelent vizsgálat (Reduced levels of miRNAs 449 and 34 in sperm of mice and men exposed to early life stress) utolsó szerzőjének nyilatkozata szerint lehetséges, hogy a gyermekek sérülékenysége hátterében legalább részben Lamarcki típusú öröklődés áll.

Larry Feig, a Tufts University orvosi karának fejlődés- és molekulárbiológus professzora és munkatársai a felnőtt férfiakat kisgyermekkorukban ért traumát az Adverz Gyermekkori Élmények (Adverse Childhood Experiences/ACE) kérdőív segítségével mérték fel, amelyben 10 kérdésre lehet igennel vagy nemmel válaszolva beszámolni a fizikai, verbális vagy szexuális abúzusról, továbbá a fizikai vagy érzelmi elhanyagolásról (a kérdőív többi kérdései a családtagokkal kapcsolatosak). Ha valaki a 10-ből legalább 4 kérdésre igennel válaszol, az azt jelenti, hogy esetében szignifikánsan megnövekedett a későbbi mentális és fizikális egészségi problémák kialakulási esélye (egy 2014-ben publikált amerikai vizsgálat– ChildTrends – szerint a populáció figyelemre méltóan nagy hányada – 10% - ér el legalább 4 pontot az ACE kérdőíven).

A miRNS-ek a génszabályozásban vesznek részt, mindegyik miRNS-fajta más-más géncsoportot befolyásol. A közelmúltig az volt a tudományos vélekedés, hogy az apai spermiumok a megtermékenyítés során csak a DNS-üket adják át a petesejtnek. A közelmúltban kiderült, hogy egerek esetében a spermium miRNS-t is átad a petesejtnek, és ezzel is befolyásolja a következő generáció életét. Ismert az is, hogy ember esetében a spermiumok miRNS-expresszióját befolyásolják a környezeti tényezők, így pl. a dohányzás és az elhízás, azonban eddig emberi vizsgálatok nem dokumentálták a stressz ilyen irányú hatását.

Feig és munkatársai vizsgálatukban 28 kaukázusi típusú férfi-önkéntes spermiumainak miRNS-expresszióját tanulmányozták, konkrétan annak a két miRNS-nek a mennyiségét mérték meg, amelyek spermium-szintjét a korábbi egérvizsgálatokban a hím állatot ért stresszel összefüggésben alacsonyabbnak találtak (miR-449 és miR-34). Az eredmény szerint azoknak a férfiaknak a spermiumában, akik a legmagasabb ACE-pontszámokat érték el, azaz gyermekkorukban a legintenzívebb abúzust szenvedték el, 300-szor alacsonyabb volt a miR-449 és a miR-34 szintjük, mint a legalacsonyabb ACE-pontszámokkal rendelkezőkében (legkevesebb gyermekkori abúzus).

Mint a kutatók kifejtik: számos további eredmény utal arra, hogy a spermiumok miRNS-mennyiségének változása befolyásolja a következő generációt, így pl. Feig laborjában korábban már kimutatták, hogy a kölyökkorukban stresszelt hím egerek nőstény utódaiban legalább három generáción keresztül megjelennek azok a szorongásos problémák, amelyek a miR-449 és miR-34-szint csökkenésével köthetők össze. Ismert továbbá, hogy a miR-449 és a miR-34 kölcsönhatása szükséges az agy és a spermiumok egészséges fejlődéséhez, és emberben a miR-34 segíti a korai embriófejlődést. Egérvizsgálatok bizonyították azt is, hogy a spermium miR-449 és miR-34-szintjének csökkenése továbbadódik a következő generációnak, és amikor a következő generáció felnő, a miRNS-szint hímnemű utódaik spermájában is csökkent lesz, és ezek a hímnemű utódok szorongásos tüneteiket továbbadják nőstény utódaiknak.

A kutatók reményei szerint a jövőben képesek lehetünk a gyermekkorukban extrém traumának kitett férfiakban kimutatható alacsony miRNS-szint helyreállítására, mivel az epigenetikus változások - így a spermium miRNS-szintjének stressz indukálta csökkenése is - reverzibilisek (ellentétben a DNS-szekvenciában bekövetkező változásokkal). Példa erre, hogy férfiak esetén az elhízás kimutathatóan módosítja bizonyos miRNS-ek spermium-szintjét, azonban fogyás hatására a miRNS-szint helyreáll.

Feig azt is hangsúlyozza, hogy eredményük a stressz generációkon átívelő potenciális hatásán kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy a háziorvosoknak érdemes volna információt gyűjteniük pácienseik gyermekkori traumáival kapcsolatban, mivel azok nagyban befolyásolják a páciens későbbi fizikális és mentális egészségi állapotát, és a diszfunkcionális családok figyelemre méltóan gyakoriak. Mindazonáltal, egyesek nem pontosan válaszolnak az ACE és a hasonló kérdőívek kérdéseire, vagy mert nem emlékeznek megfelelően, vagy mert a kérdések túlzottan érzékenyek számukra. Azonban a korai trauma markerének (a speciális miRNS-ek csökkent szintje) felfedezése révén a kérdőívek eredménye pontosítható, és a későbbi megbetegedések megelőzhetők.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.