hirdetés

Le lehet-e állni a kemoterápiával nem reszekálható metasztatikus colorectalis rákban? A GERCOR OPTIMOX2 tanulmány eredményei

Célkitűzés
A vizsgálat célja kétféle stratégia összehasonlítása volt a metasztatikus colorectalis rák első vonalbeli kezelésében: az egyik szerint a kemoterápiát egy idő után felfüggesztik, míg a másik szerint hat ciklusban adott folinsav + fluorouracil + oxaliplatin (FOLFOX) kombináció után fenntartó terápiát indítanak leucovorin és fluorouracil alkalmazásával.

Betegek és módszerek
Kétszázkét, korábban nem kezelt, metasztatikus colorectalis rákban szenvedő beteg egy csoportja véletlen besorolás szerint hat ciklusban módosított FOLFOX7 (mFOLFOX7, modified FOLFOX7) sémát követően egyszerűsített leucovorin + infúziós fluorouracil kombinációban részesült, melyet progresszió észleléséig tartottunk fenn (1. vagy fenntartó csoport, n = 98). A másik csoportban a kemoterápia teljes beszüntetése előtt hat ciklusban mFOLFOX7 kezelést alkalmaztunk (2. vagy kemoterápiamentes intervallum [CFI, chemotherapy-free interval] csoport, n = 104). Tumorprogresszió észlelésekor mindkét csoportban ismételten sor került az mFOLFOX7 séma bevezetésére. A betegségkontroll időtartamát (DDC, duration of disease control) választottuk a vizsgálat elsődleges végpontjának.

Eredmények
A DDC mediánértéke a fenntartó csoportban 13,1 hónapnak, míg a CFI-csoportban 9,2 hónapnak adódott (p = 0,046). A progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) a fenntartó csoportban mediánértékben 8,6 hónap, a teljes túlélés pedig 23,8 hónap volt, míg a CFI-csoportban 6,6 hónapot (PFS), illetve 19,5 hónapot (teljes túlélés) regisztráltunk. A fenntartó terápia (1. csoport) időtartamának mediánértéke 4,8 hónap, a CFI hossza (2. csoport) mediánértékben 3,9 hónap volt. A FOLFOX kemoterápiára adott összegzett válaszarány az 1. csoportban 59,2%, a 2. csoportban 59,6% volt, miközben az ismételten bevezetett FOLFOX sémára az 1. csoport 20,4%, a 2. csoport 30,3%-a reagált.

Következtetések
A kemoterápia előre eltervezett beszüntetése kedvezőtlen DDC- és PFS-értékeket biztosít, mint a fenntartó stratégia alkalmazása. Az eredmények azt jelzik, hogy előrehaladott colorectalis rákban nem szabad előre, még a kezelés megkezdése előtt dönteni a kemoterápia felfüggesztéséről.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.