hirdetés

Légszennyezés és veleszületett rendellenességek

A fogantatás körüli időben mérhető magas légszennyezés veleszületett megbetegedéseket okozhat.

hirdetés

Egy amerikai tanulmány szerint mérhetően növekszik az újszülöttek veleszületett defektusainak aránya, amennyiben a fogantatás körüli időben (a fogantatás előtti illetve a fogantatás utáni hónapban) a belélegzett levegő szennyezett volt.

A veleszületett rendellenességek aránya az USA-ban a születések kb. 3%-ára tehető, súlyosságuk foka az egészen minimális eltérésektől az akár az életet veszélyeztető változatokig terjedhet. Mivel az embrionális fejlődés a terhesség első trimeszterében zajlik, ilyenkor a káros anyagokkal történő expozíció elősegítheti a magzati rendellenességek kialakulását. 

Az Egyesült Államok Ohio államában 2006 és 2010 között 747849 születést regisztráltak. Ebből a Journal of Pediatrics kutatói 289950 Ohio államban született újszülött adatait tartották alkalmasnak az elemzésbe történő bevonásra (sok helyütt hiányozott az anya lakhelye, a légszennyezettség pontos mértéke, stb.). Az adatokhoz társították az anyák otthona körül a fogantatás időszakában mért légszennyezési értékeket. A kicsiny szilárd és folyékony, 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskék mennyiségét figyelték: ilyeneket tartalmaznak a kipufogógázok, a por, a korom, a füst („PM 2,5 expozíció”). Megállapították, hogy a teherbeesés körüli időszakban mért magasabb PM 2,5 expozíció az újszülöttek veleszületett defektusainak kicsiny, de statisztikailag jelentős mértékű emelkedésével járt.

A tanulmány vezetője, Dr. Emily DeFranco (University of Cincinatti College of Medicine in Ohio) szerint a vizsgálatban igazolni tudták, hogy a fogantatás körüli időszak (és az adott környezet) különösen érzékenyen érinti a megszületendő kisbabák egészségi állapotát.

A levegőben mérhető részecskék mennyisége az anya lakóhelyétől függően befolyásolta az eseményeket. Ha a vizsgálatban részt vevő összes szülő nőt vesszük alapul, akkor az átlagos PM 2,5 szint mellett köbméterenként 13,79 mikrogramm (μ/m³) volt mérhető a fogantatás körüli időszakban azoknál az asszonyoknál, akik a mérőállomások 10 kilométeres (6,2 mérföldes) környezetében éltek. Amennyiben viszont a fogantatás körüli időszakban az asszonyok a mérőállomások 5 kilométeres körzetében éltek (n= 143858), akkor a PM 2,5 szint minden 10 μ/m³-os emelkedésével 19%-kal növekedett a kisbabák veleszületett rendellenességeinek száma.

A levegő magasabb szennyezettségéhez jobban kötődtek bizonyos születési defektusok: leginkább hasi eltérések fordultak elő (pl. gastrochisis, omphalocele, diaphragmatic hernia), de gyakori volt a szájpadhasadék, a kromoszóma eltérés, a Down-szindróma, vagy pl. a fiúk hipospadiázisa (amikor az urethra nem a penis csúcsán nyílik, hanem a herezacskó, vagy a penis szárának alsó felszínén), de spina bifida és anencephalia is előfordult.

Meg kell jegyezni, hogy a vizsgálat időszakában az USA Környezetvédelmi Hivatala (U.S. Environmental Protection Agency) 15 μ/m³-ban állapította meg a megengedhető légszennyezési határértéket, manapság pedig már ennél alacsonyabb, 12 μ/m³ a megengedett korlát.

A tanulmány nem vizsgálta, hogy az anyák valóban ki voltak-e téve a légszennyezésnek: Csak az anyák lakóhelyén mérhető szennyezettség mértékét vette figyelembe, és arra sem terjedhetett ki, hogy az anyák milyen munkahelyen dolgoztak, ott mennyi időt töltöttek, milyen volt a légszennyezettség mértéke, mennyi időt töltöttek naponta a szabadban, dohányoztak-e.

A környezet és az egészség összefüggéseinek kutatója, Dr. Shruthi Mahalingaiah (University of Boston) szerint a tanulmány, korlátai ellenére is felhívja a figyelmet arra, hogy a fogantatás körüli néhány hónapban az anyák lehetőleg kerüljék a nagyvárosok csúcsforgalmi időszakait, illetve gondoskodjanak otthonaik levegőjének egészséges állapotáról, tisztaságáról, pl. megfelelő légcserét és szűrést biztosító eszközök használatával. „Ideális esetben a törvényhozással, a lakóközösségekkel, a nagyvállalatokkal, a nemzettel együtt töredékére csökkenthetjük a káros anyagok kibocsátását”.        

 

Forrás: 

1. Reuter Health News

2. The Journal of Pediatrics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.