hirdetés

A légszennyezés hizlal és emeli a koleszterinszintet

A kínai főváros igen szennyezett levegőjét belégző kísérleti patkányok elhíznak, koleszterinszintjük megemelkedik, inzulinrezisztenciájuk ugyancsak magasabb lesz. A légszűrővel ellátott laboratóriumban tartott állatoknál ezek az anyagcsere-eltérések nem jelentek meg.

hirdetés

A kínai főváros, Peking (Beijing) jelenleg a világ harmadik legnagyobb városa, 21 milliónál több lakossal. A gépjárművek száma is ennek megfelelően nagy, sok a gyár, és jórészt e tényezők miatt napjainkban Peking a világ egyik legszennyezettebb levegőjű települése. Amikor 2008-ban ott rendezték az olimpiát, bezárták az üzemeket, minden nap csak az autók fele közlekedhetett, az autóbuszokat gázzal hajtott változatra cserélték a légszennyezés csökkentése végett. Ennek ellenére 2 éve januárban az Egészségügyi Világszervezet által maximálisan megengedett légszennyezés 24-szeresét tartalmazó toxikus gázkeveréket lélegeztek be az ott élők.

Kína több egészségügyi intézménye támogatta azt a kutatást, amit az amerikai Duke Egyetem most megjelent tanulmányának 13, nevük alapján kínai munkatársa végzett. A dolgozat a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) legújabb számában jelent meg.

A kísérletek egyértelműen a helyszínen, Pekingben történtek. Terhes kísérleti patkányok egyik csoportja a város levegőjében élt, a kontrollcsoport tagjai viszont olyan levegőt szívtak, amelyet megfelelő szűrőkkel alaposan megtisztítottak. Noha mindkét patkánycsoportot azonos koszton tartották, jelentős különbség alakult ki közöttük. Már 19 nap után a szennyezett levegőn élő állatok tüdeje és mája szignifikánsan nehezebb lett, testük szöveteiben gyulladásos tünetek jelentek meg. A kísérleti patkánycsoport LDL-koleszterin- és trigliceridszintje 50%-kal, illetve 46%-kal, az összkoleszterin 97%-kal volt magasabb. A 2-es típusú cukorbetegség közeledtét jelző inzulinrezisztencia értéke szintén nőtt az egészséges légtérben élő állatokhoz képest.

A szennyezett levegőt szívó terhes patkányok a graviditás végén a kontrollcsoport tagjaihoz képest súlyosabbnak bizonyultak, és a metabolikus diszfunkció tüneteit mutatták. Hasonló eltéréseket mutattak magzataik is, szemben a jó levegőn növekedő csoport tagjaival. A kutatók azt is tapasztalták, hogy a súlyos, kóros változáshoz időre volt szükség: 3 hét után még csak minimális eltéréseket észleltek, de 8 hét után a légszennyezés következményei sorra megjelentek. A nyolcadik héten a nőstény, illetve hím patkányok a kísérleti csoportban 10%-kal, illetve 18%-kal voltak súlyosabbak, mint a kontrollcsoportban.

„Tekintve, hogy az anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség és az obezitás, szorosan összefüggenek, eredményeink azt jelzik, hogy a légszennyezés jelentősen fokozza az elhízás veszélyét. Ha ezek az adatok emberre is érvényesek, sürgősen és alapvetően csökkenteni kell a légszennyezés mértékét, mert az elhízás mind nagyobb méreteket ölt az emberi társadalomban is” – foglalta össze a tanulmányt Jungfeng (Jim) Zhang, a vizsgálat vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.