hirdetés

Szívelégtelenség kezelése szájmaszkkal: FILTER-HF vizsgálat

A nagyvárosok részben dízelmotorok szennyezte levegője a szívelégtelenség kockázati tényezője. Egy új, randomizált, kettős vak vizsgálat igazolta, hogy szájmaszk viselése szignifikánsan javítja szívelégtelenségben szenvedő betegek keringési állapotát a dízelmotorok által szennyezett levegőjű városokban.

hirdetés

A füst okozta légszennyezés világszerte súlyos egészségkárosító tényező. A World Heart Organization számítása szerint 2012-ben 3,7 millió korai halálért volt felelős a szennyezett levegő. A kardiovaszkuláris károsodások oka döntően a légzőszervekbe jutó finom nanorészecskék tömege, amelyek a vizsgálatok szerint elsősorban a dízelmotorokból származnak.

Brazíliában a São Pauló-i Orvosegyetem munkacsoportja Dr. Jefferson Vieira vezetésével nagy feltűnést keltő dolgozatban közölte a FILTER-HF tanulmány eredményeit; a publikáció a JACC Heart Failure január 4-ei számában jelent meg. Témája az volt, hogy kórházban kezelt, szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotát közönséges szájmaszk viselésével milyen mértékben lehet javítani.

A kettős vak kiválasztással csoportosított, megfelelően kezelt 26 dekompenzált beteget 15 önként jelentkező, egészséges kontrollszeméllyel hasonlították össze. Legalább 48 órás különbséggel történt a három vizsgálat. A résztvevők vagy tiszta levegőt, vagy szűrés nélküli, dízel kipufogógázt tartalmazó levegőt, vagy szűrt kipufogógázt lélegeztek be. A vizsgálat elsődleges végpontja a reaktív hiperémia index (RHi) útján mért endotélfunkció volt. Másodlagos végpontként az artériás merevség mértékét, szérum-biomarkereket, a 6 perces gyaloglási távolságot és a szívfekvencia variabilitását értékelték.

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a dízelmotor-kipufogógáz a hiperémiaindexet 2,17-ról (1,8–2,8) 1,72-ra (1,5–2,2) rontotta (p=0,002), a B típusú nátriuretikus peptid szintjét (BNP) 47,0 pg/ml-ről (17,3–118,0 pg/ml) 66,6 pg/ml-re (26,5–155,5 pg/ml) változtatta (p=0,001). A filtráció a levegő szennyezőanyag-koncentrációját csökkentette (325 ± 31 μg/m3 vs. 25 ± 6 μg/m3, p<0,001).

A légszennyezettség a reaktív hiperémia indexet 21%-kal csökkentette (p=0,002, tiszta levegő vs. dízelmotor-kipufogógáz) a dekompenzált csoportban. A filtráció ezt 20%-kal javította (p=0,019). A szívbetegek artériás érmerevsége a légszennyezettség hatására ugyancsak romlott a tiszta levegőhöz képest (p=0,007). A dízelmotor-kipufogógáz mindkét vizsgált csoportban csökkentette a 6 perces gyaloglás távolságát, de a filtráció ezt nem javította értékelhetően. A BNP-érték a dízelgázok belégzése után a tiszta levegő belélegzéséhez képest a szívelégtelenségben szenvedőknél 41,5%-kal, szignifikánsan emelkedett (p=0,004), ami filtráció hatására 33,8%-kal csökkent (p=0,015).

„Tudomásunk szerint ez az első randomizált vizsgálat annak igazolására, hogy a szájmaszkkal végzett légszűrés javítja az endoteliális diszfunkciót és gátolja a BNP-emelkedést szívelégtelenség miatt kezelt betegek csoportjában, légszennyezett környezetben. – állapítja meg Dr. Vieira. – Szennyezett levegőjű környezetben a szívbetegeknek ajánlatos szájmaszkot viselniük.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.