hirdetés

Légúti fertőzések és 2-es típusú diabétesz

Egy longitudinális vizsgálatból az derült ki, hogy a légúti fertőzések és az asztma 10-szer gyakoribbak a 2-es típusú diabétesz diagnózisakor.

hirdetés

A 2-es típusú diabétesz diagnózisának időpontjában az emberek mintegy 40%-ának volt légúti fertőzése, szemben az ilyen diagnózissal nem rendelkezők 4%-ával. Hasonlóképpen, fül-, orr- és torokfertőzés a 2-es típusú diabétesz diagnózisakor a betegek 20%-ánál volt jelen, szemben azokkal, akiknél nem észlelték a betegség meglétét nem diagnosztizáltak 2%-ával. Hasonló mintázat volt megfigyelhető az asztma esetében is.

Összességében az adatok arra utalnak, hogy az asztmában megnyilvánuló szubakut gyulladás, valamint az asztma vagy egy akut fertőzés kialakulása előjele lehet a 2-es típusú diabétesz diagnózisának.

A vizsgálatot végző kutatók azt is megállapították, hogy a diabétesz diagnózist megelőző években sokkal magasabb a fertőzések és gyulladásos rendellenességek előfordulási gyakorisága, mint akiknél nem alakul ki a diabétesz, de hasonló demográfiai jellemzőkkel rendelkeznek.

Öt évvel a diagnózis felállítása előtt a később 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált betegek 23%-ánál dokumentáltak légúti fertőzéseket, szemben a nem diagnosztizáltak 2,5%-ával, és hasonló volt a helyzet a fül-orr-gégészeti fertőzések és az asztma esetében is. Az eredmények arra utalnak, hogy a 2-es típusú diabétesz egyéb ismert kockázati tényezői mellett a fertőzéseket észlelő betegek számára előnyös lehet a diabéteszvizsgálat és szükség esetén a korai beavatkozás.

Korai beavatkozással megakadályozható a 2-es típusú diabétesz kialakulása, ezért  a veszélyeztetett – különösen a diszlipidémiás, magas vérnyomásos és túlsúlyos – betegek figyelmét fel kell hívni a diabétesz kialakulásának kockázatára - és azonnali életmódváltást kell javasolni, valamint a HbA1c értéket célszerű évente ellenőrizni.

A jelen tanulmányban a kutatók a társbetegségek mintázatát akarták vizsgálni a 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőző, valamint az azt követő években és évtizedekben: a DARE (Diabetes Alliance for Research in England) adatbázis segítségével sikerült longitudinálisan feltárni a jelenségeket egészen a betegek digitális egészségügyi nyilvántartásának kezdetéig visszamenőleg, a fenotípusok időbeli alakulását vizsgálva, 25 évvel a 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőző és 25 évvel az azt követő időszakra kiterjedő időintervallumban. A kutatók a szociodemográfiai tényezők és a szívbetegségek és az alsó légúti fertőzések szempontjából releváns longitudinális egészségügyi eredmények közötti kapcsolatokat is megvizsgálták.

Az adatokat 1932, 2-es típusú diabéteszben szenvedő (1196) és nem szenvedő (736) személytől vették fel. A résztvevők mindkét csoportban 66-67 évesek voltak, 43-46%-uk nő volt, a diagnózis felállításakor életkoruk 50-52 év volt, és a résztvevők az Egyesült Királyságban, Greater Manchesterben éltek. A 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőző években az egyéneknél több klinikai fenotípus jelentős eltérést mutatott a kontrollcsoporthoz képest; szignifikánsan nagyobb arányban, 35%-ban fordult elő magas vérnyomás, 34%-ban légúti fertőzés, 17%-ban szívbetegség, 19%‑ban szem-, orr- és torokfertőzés, illetve 12%-ban asztma. A 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőzően nem csak a magas vérnyomás vagy a vesebetegség, de gyulladásos rendellenességek, és az iszkémiás szívbetegég is gyakoribbak.

A 2-es típusú diabétesz diagnózisát követően a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a krónikus vesebetegség, a retinopátia és a fertőzések aránya gyorsan emelkedett. További érdekesség, hogy a szívkoszorúér-betegségben szenvedők nagyobb arányban vannak jelen a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportokban, és ezt a 2. típusú diagnózis előtti és utáni 25 éves adatok is alátámasztják.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőző longitudinális klinikai kórtörténet új, genetikai és nem genetikai információkat nyújthat a 2-es típusú diabétesz kialakulásáról a társbetegségekkel kapcsolatban.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/997126?ecd=mkm_ret_231011_mscpmrk-OUS_ICYMI_etid5938956&uac=414812CR&impID=5938956#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.