hirdetés

Listeriosis

Történeti áttekintés

A Listeria monocytogenest először 1926-ban azonosították nyulakban és tengerimalacokban kialakult mononucleosis kórokozójaként. A fertőzött állatok típusos monocytosist mutattak, ezért a kórokozó a Bacterium monocytogenes nevet kapta. Az emberi fertőzést három évvel később írták le. Ugyanezen baktérium jelenlétét igazolták 1936- ban perinatalis fertőzésekben is.
 Az 1940-ben megalkotott Listeria monocytogenes elnevezés az antiszeptikus technika atyjának tekintett Lord Lister emlékét őrzi. A korábban ritka kórokozónak számító L. monocytogenest egyre gyakrabban igazolják az 1960-as évek óta, mely valószínűleg a háztartási hűtőberendezések és a félkész élelmiszerek széles körű elterjedésével magyarázható. Noha az általános népességben ma sem tartozik a gyakori fertőzések közé, újszülöttek, várandósok, időskorúak és immunhiányos betegek körében életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.

Mikrobiológia

A L. monocytogenes kisméretű, fakultatív anaerob, Gram-pozitív, mozgékony bacillus (pálca). Húsleves és véres agaron egyaránt jól szaporodik; egyes fajok esetében keskeny béta-hemolizáló sáv figyelhető meg a telepek körül. Klinikai anyagból származó mintákban a kórokozó Gram-technikával változó festődést mutathat, és coccusokra, diplococcusokra vagy diphteroidokra emlékeztethet, ami tévútra viheti a laboratóriumi technikust.
 Az organizmus igen ellenálló az alacsony hőmérséklettel, a lúgos vegyhatású közeggel és a nagy sókoncentrációval szemben, ennél fogva kedvező feltételeket talál szaporodásához a talajban, az ivóvízben, a szennyvízben, az állati ürülékben, az állati takarmányban és a fertőzött hűtött élelmiszerekben is. A talajban hónapokig életképes maradhat, hőkezeléssel és a fertőtlenítőszerek többségével azonban elpusztítható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Klara M. Posfay-Barbe, MD, Ellen R. Wald, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.