hirdetés

Megbízható szerológiai marker-e az immunglobulin A szöveti transzglutamináz elleni antitest coeliakiában?

Bevezetés

A coeliakia kórismézésében jó szolgálatot tesznek a szerológiai vizsgálatok. A gold standard azonban változatlanul a vékonybél-biopszia, melyet minden esetben – még negatív szerológiai eredmények birtokában is – el kell végezni, ha a klinikai jelek határozottan coeliakia mellett szólnak.

A coeliakiában fellépő autoimmun válasz fő antigénje a szöveti transzglutamináz (tTG) [1]. Az első beszámoló óta eltelt időben igazolták, hogy az anti-tTG, az anti-R1 retikulin, az anti-jejunum és az anti-endomysium (AEA) antitestek egymáshoz igen hasonlóak (esetleg identikusak) [2,3]. Ennek eredményeként különböző enzimhez kötött immunoszorbens vizsgálati technikák (ELISA) születtek [4–8], melyek bizonyították, hogy az anti-tTG IgA kimutatása szenzitivitása és specificitása révén a coeliakia szerológiai diagnosztikájának hasznos eszköze. Az anti-tTG IgA pozitív prediktív értéke (PPV) coeliakia kimutatásában a prospektív vizsgálatok szerint azonban kiábrándító (22–67%) [9,10], és ez megkérdőjelezi a teszt klinikai alkalmazhatóságát. Az AEA IgA pozitív prediktív értéke ezzel szemben egyértelműen igen nagy (91–100%) [11].

Gyakorlatunkat abból a feltevésből kiindulva értékeltük, hogy a tévesen pozitív anti-tTG eredmények nem ritkák. Munkánkban adatokkal szolgálunk az anti-tTG IgA pozitív és negatív prediktív értékére vonatkozóan abban az esetben, ha mérését más vizsgálatok nélkül, illetve ha AEA IgA-val együtt, sorozatvizsgálat keretében végeztük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert J. Lock, Susan Stevens, Maxton C.L. Pitcher és David J. Unsworth
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.