hirdetés

Mély agyi stimulációra reagáló depresszió

A pszichomotoros sebesség jó előrejelzője lehet annak, hogy az egyéb kezelésekre rezisztens depressziósok közül kik fognak reagálni a subcallosalis gyrus cinguli mély agyi stimulációjára.

hirdetés

Torontói kutatók arról számoltak be az American Psychiatric Association (APA) 2015-ös éves találkozóján , hogy a rossz pszichomotoros teljesítményt nyújtó betegek kisebb valószínűséggel reagálnak a subcallosalis  gyrus cinguli mély agyi stimulációjára (SCG-DBS, subcallosal cingulate gyrus deep brain stimulation).

A rossz pszichomotoros teljesítményt a csökkent pszichomotoros sebesség jelzi - például alacsony pontszám egy ujjkopogtatós tesztben. Ők voltak azok, akik nem reagáltak a DBS-re” – mondta dr. Shane McInerney, az egyik kutató.

A vizsgálók azt is kimutatták, hogy a 12 hónapos követés alatt az SCG-DBS-nek nem volt káros hatása a kognícióra.

A mély agyi stimuláció során szterotaxikus ellenőrzés mellett bilaterálisan elektródákat vezetnek be egy specifikus neuroanatómiai célterületre, amelyet ingerelnek. Depresszióban az egyik ilyen célterület az SCG.

A mostani vizsgálatban 20 beteg vett részt, akiknek kezelésre rezisztens depressziójuk volt (9 férfi, 11 nő; átlagos életkor: 47,4 év). Minden betegnek legalább egy éve major depresszív epizódja (MDE) volt; életük során átlagosan 3,9 MDE-t szenvedtek el; és legalább két gyógyszeres kezelésre nem reagáltak. Valamennyiüknél hatástalan volt a pszichoterápia, és 75%-uknál az elektrokonvulzív terápia (ECT, electroconvulsive therapy) is.

A betegek korábban átlagosan valamivel több, mint négyféle gyógyszert kaptak. Emellett a Hamilton-féle 17 elemű Depresszió Skálán (HAM D-17) legalább 20 pontot értek el.

A stimuláció előtt előtt elvégzett neuropszichológiai tesztekkel felmérték a feldolgozási sebességet (az ujj kopogtatási teszttel, amelynek során ötször 10 másodpercig egy billentyűt kellett nyomogatniuk a betegeknek), az exekutív funkciót (a Wisconsin Kártyaszortírozási Teszttel [WCST]), a figyelmet (a Stroop teszttel), a verbális tanulást és emlékezetet (a Hopkins-féle Verbális Tanulási Teszttel [HVLT]) és a verbális fluenciát (a Fonéma Fluencia Feladattal).

A betegek az átlagos exekutív funkcióhoz képest 1 szórásnyival rosszabbul teljesítettek. (A skizofrén betegek teljesítménye tipikusan 2 szórásnyival marad el az átlagtól.) Mint dr. McInerney megjegyezte, ez már elég ahhoz, hogy súlyosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, köztük a munkát is.

Az információfeldolgozási sebesség szintén 1 szórásnyival volt kisebb az átlagos értéknél; a többi kognitív funkció viszont belül volt az 1 szóráson.

A vizsgálat eredménye szerint 12 hónappal az elektródák beültetése és az ingerlés után szignifikánsan csökkent a HAM D-17 pontszám, és a stimulációra a betegek 55%-a ( n =11) reagált (ennek definíciója az volt, hogy legalább 50%-kal csökkent a HAM D-17 pontszám). A remissziós arány 20% volt.

Általában véve a követési időszak alatt nem romlottak a kognitív funkciók. Egyes kognitív deficitek, például az exekutív funkció „normalizálódott” a vizsgálat alatt – mondta dr. McInerney.

Érdekesen alakult a verbális tanulás; ez volt az egyetlen olyan kognitív mutató, amelynek változása korrelált a kedélyállapot változásával. Ez összhangban volt más olyan kutatások eredményeivel, amelyekben antidepresszívumok hatását vizsgálták.

Fontos eredmény volt, hogy a DBS-re reagálók és nem reagálók elkülöníthetők voltak a pszichomotoros sebesség alapján.

Bár a pszichomotoros sebesség előrejelezte a DBS-re adott választ, ő maga nem javult lényegesen a követési idő során. Ez arra utal, hogy az agyi ingerlés más mechanizmusok révén befolyásolja a kedélyállapotot és a pszichomotoros sebességet.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.