hirdetés

Méregből immunrendszer

2020-ban Nobel-díjjal jutalmazták a génszerkesztő eszközként használható bakteriális immunrendszer, a CRISPR-Cas működési mechanizmusának megismerését, most a CRISPR-Cas gének evolúcióját tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport.

 

hirdetés

Az idei kémiai Nobel-díjat Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna kapta a CRISPR-Cas működési mechanizmusának feltárásáért és a mechanizmust felhasználó génszerkesztő technológia kifejlesztéséért. Ahogy a humán immunrendszer is emlékszik azokra a pathogénekre, amivel életünk során találkozunk, a baktériumok CRISPR-Cas rendszere is biztosítja, hogy a mikroorganizmusok gyorsan reagálni tudjanak azokra a vírusokra, amikkel korábban már kapcsolatba kerültek. A baktériumokban, továbbá (az eukarióták mellett) az élővilág harmadik ágát képező archaea-kban is széles körűen előforduló CRISPR-Cas rendszer memóriáját az biztosítja, hogy a mikroorganizmusok beépítenek kis mennyiségű virális DNS-t a genomjukba, a CRISPR-Cas-gének közé.

 

Most dán és egyesült államokbeli tudósok azt fedezték fel, honnan származik a CRISPR-Cas rendszernek az az eleme, ami az idegen, virális DNS-szakaszok bakteriális genomba építéséért felelős. A Ditlev E. Brodersen vezetésével végzett és a Structure című folyóiratban megjelent kutatás szerint az integrátor gén egy nagyon gyakori bakteriális géntípusból származik: egy olyan génből, ami eredetileg sejtmetabolizmust gátló toxint kódol. 

 

A kutatók nyilatkozata szerint azt eddig is tudtuk, hogy a bakteriális toxingének már az élet kifejlődésének kezdeti szakaszában kialakultak (ilyen toxint használ többek között az emberre pathogénné váló Hinfluenzae), most pedig az derült ki, hogy a mikroorganizmusok az evolúció során legalább egyszer újrahasznosították ezeket a géneket, és más szituációban is képesek bevetni őket. A fertőzés kivédése érdekében bevetett toxingén felfedezése azt is lehetővé teheti, hogy a jövőben a betegségokozó baktériumokat átprogramozhatjuk, és rávehetjük őket arra, hogy CRISPR-Cas rendszerüket saját maguk ellen fordítsák.

 

Brodersen és kollégái egy másik munkájukban a mikroorganizmusok és a vírusok közötti fegyverkezési verseny egy olyan szakaszát írták le, amelyben egyelőre úgy tűnik, a vírusok állnak nyerésre. Izland 80-100 °C-os, savas termálvizeiben is élnek mikroorganizmusok (Sulfolobus islandicus névre keresztelt archaea-k), és ezek a mikroorganizmusok is kiépítették vírusellenes CRISPR-Cas rendszerüket. Azonban, mint a kutatók Nature Communications-ben megjelent tanulmányukban bemutatják, egy Sulfolobus islandicus-t támadó DNS-vírusnak sikerült ellenszert: egy CRISPR-rendszert blokkoló fehérjét kifejlesztenie. Az anti-CRISPR-fehérje az archaea CRISPR-Cas rendszerének legnagyobb proteinjéhez kötődve direkt módon akadályozza a vírus-DNS feldarabolását. Brodersen és munkatársai szerint bár elképzelhető, hogy az archaea a jövőben kifejleszt majd egy anti-anti-CRISPR-fehérjét, egyelőre azonban nem rendelkezik ilyennel.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.