hirdetés

Mesterséges máj a heveny májelégtelenség kezelésére

Nemzetközi kutatócsoport emberi sejteken alapuló mesterséges májat fejlesztett ki, mely átsegítheti a betegeket a transzpantációra való várakozás időszakán, sőt javíthatja a saját májszövet regenerációját is.

hirdetés

A máj ugyanúgy létfontosságú szervünk, mint a vese vagy a szív, és ha nem képes működését ellátni, az halálhoz vezet. A veseműködés segítésére, pótlására kifejlesztették a dialízist, amivel sok súlyos vesebeteg évekig élhet, amíg nem találnak számára beültethető vesét. Újabban már mesterséges szív is létezik, mellyel a páciens ugyancsak időt nyerhet a szívátültetésig.

A máj tevékenységének pótlásán, mint egy mostani közlemény tájékoztatja az olvasót, ugyancsak évtizedek óta dolgoznak a kutatók, de az első, ténylegesen hatékony mesterséges szervet csak most sikerült elkészíteniük a világszerte ezzel foglalkozó 49 intézmény munkatársainak. A projekt vezetője a Cedars-Sinai központ, a műszert pedig a Vital Therapeutics Inc. cég állította elő, de európai és ausztráliai munkatársak is dolgoztak ezen a területen.

A „bio-mesterséges” máj, (BioArtifical Liver, BAL) néven emlegetett műszertől azt várják alkotói, hogy nemcsak átmenetileg pótolja a máj működését, de elősegíti a májszövet regenerációját is. A Cedars-Sinai intézetben főleg heveny hepatitisz következtében súlyos állapotba került alkoholbetegeket vizsgáltak és kezeltek az új eszköz segítségével.

A máj működése igen komplex. Fontos feladata a méregtelenítés, de szerepe van a vércukorszint szabályozásában is, és életfontosságú fehérjék sokaságát termeli. Májelégtelenséghez vezethet sérülés, például baleset következtében, vírusfertőzés, bizonyos gyógyszerek (például recept nélkül vásárolható fájdalomcsillapítók) túladagolása és a túlságosan sok alkohol. Steven D. Colquhoun, a munkacsoport vezetője hangsúlyozza, hogy a májelégtelenség szerencsétlen esetben már néhány nap alatt életveszélyessé válhat.

A nemzetközi szakirodalomban bemutatott BAL úgy működik, hogy központi, vénás kapcsolaton keresztül vért juttat négy, egyenként kb. fél méteres csőbe. Ezeket a csöveket májsejtekkel bélelték ki, és úgy tervezték meg, hogy az ép májszövet működését végzik: fehérjéket szintetizálnak és méregtelenítik a vért. Ezután a vér a központi vénán keresztül visszakerül a beteg keringésébe.

A munkacsoport a vesebetegek dialíziskezelésének példáját tartja szem előtt. A dializált vesebetegek rendszeres beavatkozással éveken keresztül egyensúlyban tarthatók. A májbetegek és kezelőorvosaik számára ez ma még csak álom, de „az új eredmények azt a reményt keltik, hogy a májelégtelenség terápiája is megoldható ilyen úton” – nyilatkozta Andrew S. Klein, a munkacsoport másik vezetője.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.