hirdetés

Mezotelióma új terápiája

Az Európai Bizottság jóváhagyta a nivolumab és ipilimumab kombinált alkalmazását a nem reszekálható rosszindulatú mellhártyadaganat (mezotelióma) elsővonalbeli kezelésére.

hirdetés

A Bristol Myers Squibb bejelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta nivolumab és ipilimumab hatóanyagú készítményeinek kombinációját a nem reszekálható rosszindulatú pleurális mezotelióma/mellhártyadaganat (MPM, malignant pleural mesothelioma) elsővonalbeli kezelésére. Az EB döntése a Checkmate -743 vizsgálat eredményein alapult, amely az első és egyedüli pozitív III. fázisú immunterápiás vizsgálat volt az MPM elsővonalbeli kezelésére.

A rosszindulatú pleurális mezotelióma (malignant pleural mesothelioma) egy ritka, de agresszív daganattípus, amely a tüdőt körülvevő hártyán, a pleurán alakul ki, leggyakrabban azbesztnek való kitettség miatt. A betegek többségét a betegség előrehaladott vagy áttétes szakaszában diagnosztizálják, a prognózis általában nem jó: a korábban nem kezelt, előrehaladott vagy áttétes mezoteliómában szenvedők medián túlélése 12 és 14 hónap között van, és az ötéves túlélési arány mintegy 10%. Ezért is nagy jelentőségű, hogy az ipilimumabbal kombinált nivolumab az terápia több mint 15 év után az első olyan újonnan engedélyezett kezelési lehetősége, amely bizonyíthatóan növeli a betegek túlélését.

 

A CheckMate -743 egy nyílt, multicentrikus, randomizált III. fázisú vizsgálat, amely az ipilimumabbal kombinált nivolumab kezelést és a kemoterápiát (pemetrexed és ciszplatin vagy karboplatin) hasonlította össze korábban nem kezelt, mezoteliómában szenvedő betegek esetében (n=605). A vizsgálatba vonáskor kizárási kritérium volt a tüdőszövet hegesedésével járó -, az, aktív autoimmun, valamint a szisztémás immunszuppressziót igénylő betegség továbbá az aktív agyi áttét megléte. A vizsgálatban 303 beteget randomizáltak a kéthetente 3 mg/kg nivolumabot és hathetente 1 mg/kg ipilimumabot alkalmazó kezelésre, míg 302 beteg 75 mg/m2 ciszplatint vagy 5 AUC-nek megfelelő karboplatint és pemetrexed 500 mg/m2 kezelést kapott 21 napos ciklusokban, hat cikluson át. Mindkét kezelési karon a kezelés a betegség progressziójáig, elfogadhatatlan toxicitásig vagy az ipilimumabal kombinált nivolumabb kezelés esetében legfeljebb 24 hónapig tartott. A vizsgálat elsődleges végpontja minden randomizált beteg esetében a teljes túlélés (OS, overall survival) volt. A további hatásossági végpontok között a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival), az objektív válaszarány (ORR, objective response rate) és a válasz időtartama (DoR, duration of response) szerepelt, a módosított RECIST kritériumok alapján végzett, független központi értékelést (BICR, blinded independent central review) az alkalmazott kezelést nem ismerő szakértők végezték. A feltáró végpontok között a biztonságosság, a farmakokinetika, az immunogenitás és a betegek által jelentett kimenetek szerepeltek.

A vizsgálat elérte az elsődleges végpontját, vagyis az ipilimumabbal kombinált nivolumab hatásosabbnak bizonyult a teljes túlélésben (OS) az eddigi standard kezelésként alkalmazott kemoterápiához (pemetrexed és ciszplatin vagy karboplatin) képest. Az ipilimumabbal kombinált nivolumab kezelés a halálozás kockázatát 26%-kal csökkentette (Kockázati arány [HR, Hazard Ratio] 0,74, 96,6% konfidencia intervallum [CI, Confidence Interval]: 0,60-0,91; p=0,002), 18,1 hónapnyi medián teljes túlélést mutatva, szemben a platina-alapú standard kemoterápia 14,1 hónapjával. Az ORR az ipilimumabbal kombinált nivolumab, valamint a kemoterápiás kar esetében hasonló volt, 40% (95% CI: 34,1-45,4), illetve 43% (95% CI: 37,1-48,5). Terápiás válasz időtartama (DoR, duration of response): javult a kettős immunterápia kombinációjával (11,0 hónap; 95% CI: 8,1-16,5) a kemoterápia használatával szemben (6,7 hónap; 95% CI: 5,3-7,1). Az ipilimumabbal kombinált nivolumab  terápiájára reagáló betegek 32%-a mutatott továbbra is választ két év után (szemben a kemoterápiára reagálók 8%-ával).

Progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival): A medián idő, ameddig a betegek körében nem következett be a betegség progressziója vagy halála az ipilimumabbal kombinált nivolumab kezelés mellett 6,8 hónap volt, míg kemoterápia mellett 7,2 hónap (HR: 1,00, 95% CI: 0,82-1,21).

A leggyakoribb mellékhatások, amelyek az ipilimumabbal kombinált nivolumab kezelésben részesülő betegek legalább 10%-ánál jelentkeztek, a következők voltak: fáradtság (43%), hasmenés (31%), kiütés (30%), mozgásszervrendszeri fájdalom (27%), hányinger (24%), étvágycsökkenés (24%), viszketés (21%), székrekedés (19%), illetve pajzsmirigy-alulműködés (13%).

 

Az EB döntése alapján az ipilimumabbal kombinált nivolumab az Európai Unió (EU) mind a 27 tagállamában, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is engedélyt kapott a nem reszekálható MPM elsővonalbeli kezelésére.

Dr. Abderrahim Oukessou, a Bristol Myers Squibb mellkasi daganatok kutatási területének vezetője köszönetet mondott a CheckMate -743 vizsgálatban részt vevő betegeknek és a vizsgálatot végző szakembereknek, és kiemelte, hogy a CheckMate -743 vizsgálatban ez a kettős immunterápiás kombináció a túlélés szempontjából klinikailag jelentős előnyt mutatott a hagyományos terápiához képest, hiszen az ipilimumabbal kombinált nivolumab kezelésben részesülő  betegek 41%-a két év elteltével is életben volt, szemben a kemoterápiás kezelésben részesülők 27%-ával.

 

Forrás:

Bristol Myers Squibb sajtóközlemény

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.