hirdetés

Migrén esetén felesleges az azonnali radiológiai vizsgálat

Az érvényben lévő kezelési ajánlások nem javasolják fejfájásos panaszok esetén az azonnali radiológiai vizsgálatot, amerikában mégis közel évi 1 milliárd dollárba kerülnek a biztosítónak az ilyen jellegű vizsgálatok.

hirdetés

A fejfájás gyakori panasz és kiváltképp a gyötrő, féloldali, migrénes fájdalom, amivel a betegek orvoshoz fordulnak. Sokan aggódnak, hogy ez a tünet valamilyen súlyos betegség, például agydaganat jele, melynek kiderítéséhez a legkorszerűbb diagnosztikus technikákra lehet szükség, ezért sokszor a páciens igyekszik elintézni, hogy kezelőorvosa már a fejfájás elején, ambulanter elküldje komputeres tomográfiára (CT) és mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatra.

Brian Callaghan és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy hány ilyen vizsgálat történt 2007 és 2010 között. Az adatok azt igazolták, ebben az időszakban az amerikai orvosokat a betegek 51,1 millió esetben keresték fel migrén miatt (az összes orvoshoz fordulás 9,8%-a).

Az 51,1 millió beteglátogatást követően 12,4 % folytatódott CT vagy MRI vizsgálati beutalóval. E vizsgálatok konzervatív becslés szerinti 3,9 milliárd dollárnyi összeg kifizetését igényelte a Medicare-től négy év alatt.

Tény, hogy a korszerű radiológiai vizsgálatok segítségével súlyos betegségek meglétére derülhet fény: agydaganat, agyi aneurizma vagy arterio-vénás malformáció, de ezek a vizsgált esetek 1-3 %-ában fordulnak elő. Az is kiderült, hogy mióta mind a neurológiai vagy a radiológiai terápiás irányelvek hangsúlyozták, hogy fejfájás esetén ne műszeres módszerekkel indítsák a kivizsgálást , a CT és MRI vizsgálatok alkalmazási aránya az 1995-ös 5,1 %-ról 14,7 %-ra nőtt.

Az irányelvek kiemelik, hogy a CT sugárterhelést jelent és a költségek mind a CT mind az MRI vizsgálat esetén a kontroll vizsgálatra fordított időt  és költséget is magukban foglalják. A JAMA Internal Medicine tanulmány szerzői szerint a drága és fölösleges diagnosztikai beavatkozások számát határozottan csökkenteni kell, és lehetne is, ha a CT vagy MRI vizsgálatok költségének akár csak egy részét a biztosítottnak kellene fizetni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.